NOTHING LASTS FOREVER (2022,SAD) - 7,5/10


 

Dijamanti su vječni, kaže poznati marketinški slogan kompanije De Beers, najvećih svjetskih proizvođača i trgovaca dijamanata, a zanimljivi dokumentarac Jasona Kohna pokušava pronaći odgovor na pitanje je li to baš tako. I po čemu su i zašto dijamanti tako vrijedni i skupi, zašto ljudi, barem oni koji imaju novaca pa si mogu priuštiti to drago kamenje, bacaju desetke i stotine tisuća dolara na nešto što je zapravo komadić ugljika. Baš kao što očito i Kohn smatra da je cijela ta industrija dijamanata jedna velika prodaja magle i iluzije, takav su ton i duh ovog dokumentarca koji je tehnički istraživački dokumentarac, no s očiglednom ironijom i sarkazmom kojima kao da se želi potencirati sva banalnost cijele priče.

Posebno kada se uzme u obzir da je u središtu pažnje "Nothing Lasts Forever" istraga o tome koja je razlika između pravih, prirodnih dijamanata i onih sintetičkih, nastalih čovjekovom radnjom. I kako ih uopće prepoznati pošto su se već jedni s drugima izmiješali da je postalo gotovo nemoguće razlučiti koji je kamenčić vrijedan stotine tisuća, a koji stotine dolara. Od samih početaka trgovina dijamantima zapravo je bila prodaja iluzije, a taj "Diamond Dream" stvoren u marketinškim odjelima De Beersa i sličnih poduzeća koje imaju koncesiju za rudarenje po Africi, već desetljećima se uspješno prodaje.

Ljudi već čitavo stoljeće kupuju skupocjeni nakit vjerujući da je to zaista nešto vrijedno, nešto što će ostaviti u nasljeđe sljedećim generacijama, no što ako zapravo i ne znamo da imamo patvorinu, nešto što ne vrijedi gotovo ništa. Okupio je Kohn tu pravu galeriju zanimljivih sugovornika koji iz svih kuteva govore o ovoj prilično nepoznatoj, a itekako zanimljivoj temi. Aja Raden je dizajernica nakita koja tvrdi da je cijela ta industrija čista iluzija, dok vlasnik najveće američke trgovine dijamantima, stari njujorški Židov tvrdi da se vrijednost stvarnog dijamanta s ničim ne može mjeriti. Tu je i najzabavniji i najzanimljiviji lik u cijelom filmu, srpski draguljar Dušan Simić koji već tridesetak godina živi u New Yorku i glavni posao mu je utvrđivanje razlike između stvarnih i sintetičkih dijamanata. No, njegova egzistencija sada je ugrožena jer se pojavila jeftina tehnologija kojom svatko može saznati o čemu se radi pa je njegov posao postao nepotreban i traži on način da opstane u draguljarskom biznisu.

Vodi nas ovaj zabavni i nepretenciozni dokumentarac preko Afrike, Kine i Indije do njuroškog kvarta dijamanata koji smo mogli upoznati i u odličnom igranom filmu "Uncut Gems" braće Safdie s Adamom Sandlerom. I baš kao što je iz moje perspektive bacanje bogatstava na komadić kristaliziranog ugljika potpuno ludilo i još jedan u nizu hobija za dokone snobove koji ne znaju što će s parama, tim smjerom, čni mi se, ide i poruka ovog dokumentarca. Sjajno vidimo tu sav taj cinizam, licemjerje i bajke oko te industrije, a kao da na podrugljiv način "Ništa ne traje vječno" želi poručiti samo vi bacajte svoje novce na te drangulije, punite džepove ionako prebogatim prodavačima iluzija koji itekako dobro znaju da vam uvaljuju nešto posve bezvrijedno. Iako to nitko od njih neće na glas priznati.

IMDB LINK 

Primjedbe