PRIMAL FEAR (1996,SAD) - 8/10


 

Devedesetih su iznimno popularne bile sudske drame / trileri snimani po krimi-romanima autora kao što su John Grisham, a na istom tragu je i triler koji je Gregory Hoblit snimio po krimiću Williama Diehla. Jedan je to od filmova u kojima su odvjetnici od policijskih istražitelja i privatnih detektiva preuzeli štafetu za rješavanje zločina, a igrom slučaja jedan takav će postati i Martin Vail (Richarc Gere), prilično tašti i samodopadni odvjetnik iz Chicaga. Nekoć je on radio za državno odvjetništvo, no razočarao se sveopćom korupcijom, nesposobnosti i nezainteresiranosti pa otišao u privatnike. I ne ide čovjeku uopće loše. Najtraženiji je kriminalni odvjetnik u Chicagu, a uživa on u pažnji javnosti pa zato i ne čudi da će pro-bono prihvatiti obranu mladića optuženog za ubojstvo nadbiskupa.

Aaron Stampler (mladi Edward Norton u jednoj od prvih uloga zaslužio je nominaciju za Oscara za najbolju sporednu ulogu) je 19-godišnji ministrant za kojeg svi dokazi upućuju da je ubojica. Bio je on na mjestu zločina, bježao je policiji, no tvrdi da se ničega ne sjeća i da nije on brutalno ubio nadbiskupa. Ni Martin nije uvjeren da je mladić nedužan, no drži se on teorije da svatko zaslužuje pravo na obranu, pogotovo jer mu je žao klinca tužne sudbine i očigledno skromnih intelektualnih sposobnosti. No, Martina će podjednako zaintrigirati i politička pozadina cijelog slučaja i vidjet će on ovaj proces dijelom i kao priliku za osvetu gradskim moćnicima koji su, čini se, itekako imali interesa da nadbiskup strada.

I počet će se tu priča razvijati oko političke korupcije visokih razina Chicaga i u tom smjeru će Vail početi graditi slučaj, no arogancija i samodopadnost kao da će ga pomalo zaslijepiti i učiniti da ne vidi ono što mu se događa pod nosom. "Primal Fear" je jedan od onih neočekivanih trilera sa šokantnim preokretom. Film je to u kojem imamo pregršt poznatih glumaca. Od Laure Linney kao nekadašnje Vailove ljubavnice i asistentice koja je sada zamjenica državnog odvjetnika pa do Frances McDormand kao psihijatrice koja ima zadatak procijeniti mentalno zdravlje optuženog ministranta. Prošao je jako dobro "Primal Fear" i na kino blagajnama zaradivši više od stotinu milijuna dolara na budžet od 30, a definitivno je ovo jedan od najboljih primjera uspješnih i kvalitetnih sudskih drama iz devedesetih.

IMDB LINK 

Primjedbe