SHARPER (2023,SAD) - 7,5/10


 

Filmovi o prevarantima snimaju se valjda još otkako je Holywooda, a klasici kao što su "Producers", "Sting", "Paper Moon" pa nešto noviji poput "Dirty Rotten Scoundrels", "Ocean's 11" ili "Catch Me If You Can" mnogima su i dalje omiljeni filmovi. Godinu 2023. otvorio je još jedan kvalitetan film o "Con Artistima", kako se ti prevaranti nazivaju na engleskom, a "Sharper" je također nevjerojatno zabavan, uzbudljiv i intrigantan film prepun iznenađenja i potpuno neočekivanih zapleta i raspleta. Bio je "Sharper" i filmski debi za već iskusnog televizijskog režisera Benjamina Carona koji je ovaj triler snimio po pametnom scenariju Briana Gatewooda i Alessandra Tanake.

Priča je tu podijeljena u nekoliko poglavlja i svako od njih nosi naziv nekog od likova te je ispripovijedano iz njegove / njezine perspektive i sa svakim činom tu dobivamo dublju perspektvu i priča se sve više povezuje. Ipak, kod filmova o prevarantima i o tim majstorski osmišljenim prijevarama, sve ono što se pažljivo i strpljivo zidalo, može raspasti poput kućice onog prvog praščića iz basne u ključnom i završnom dijelu ako se pokaže da su temelji loši i klimavi. Premda na kraju ima "Sharper" svojih problema, svejedno je to bio zanimljiv i intrigantan film u kojem tek u završnici prvog čina dobivamo dojam o čemu se tu radi.

Neću puno spoilati samu radnju, no prvi čin pratimo iz perspektive Toma (Justice Smith), mladog vlasnik antikvarijata u New Yorku, nerealiziranog pisca u ozbiljnoj depresiji. Ipak, njegov svijet potpuno će se promijeniti kada jednog dana u njegov dućan ušeta mlada i šarmantna studentica književnosti Sandra (Briana Middleton) u potrazi za knjigom za doktorat. Počet će to kao jedna od onih pravih filmskih romansi, no naravno da je sve to predobro i savršeno da bi zaista bilo istinito. Nakon što od Toma izvuče znatnu količinu novca, Sandra će jednostavno nestati, a shvatit ćemo da ni on baš nije obični trgovac knjigama, već da mu je otac milijarder zbog čega ga je Sandra i naciljala.

Potom priču pratimo iz njene perspektive, a kako se pojavljuju novi likovi, tako se i taj zanimljivi mozaik fino slaže i popunjava. Pojavljuju se tu i neki poznati glumci poput standardno izvanredne Julianne Moore, Sebastiana Stana i Johna Lithgowa, a pokazat će se da tu ništa nije onako kako na prvu izgleda. Iako "Sharper" sasvim sigurno nikad neće imati status poput vrhunaca žanra koje sam naveo na početu teksta, svejedno je to bio zanimljiv, dinamičan i kvalitetan film brzog tempa o pohlepi, izdaji i nevjerojatnom bogatstvu koje kao da samo čeka da ga netko pokupi.

IMDB LINK 

Primjedbe