SPIDERHEAD (2022,SAD) - 4/10


 

Ponekad imam osjećaj da se ti uspješni holivudski filmaši fino zajebavaju s Netflixom. Jedan od tih primjera je i Joseph Kosinski, redatelj koji je raznim holivudskim studijima donio stotine milijuna dolara blockbusterima poput "Trona" ili nastavka "Top Guna" da bi potom za Netflix snimio ovu potpunu bedastoću, a svoj tekući račun za uzvrat popunio finom količinom milijuna dolara. Ovaj bizarni i rubnoidiotski akcijski SF triler čak i kreće donekle intrigantno, očito po uzoru na Garlandovu "Ex Machinu" da bi se sve to vrlo brzo raspalo. Osim redatelja, čini mi se da se u ovakvim slučajevima i ti dobro plaćeni holivudski A glumci jako dobro zajebavaju kao recimo Chris Hemsworth koji glumi znanstvenika koji je pokrenuo eksperimentalni program tijekom kojeg pokusnim kunićima odnosno zatvorenicima mijenja mehanizme u mozgu.

Jedan od tih zatvorenika je Jeff kojeg je očito preko kurca utjelovio mladić koji je nekoć obećavao, Miles Teller. I program kojeg je zamislio ambiciozni znanstvenik čini se kao jedan od onih koji bi trebao pospješiti i poboljšati ljudske živote i promijeniti svijet na bolje, no vrlo brzo postat će nam jasno da je isti taj znanstvenik opasno zastranio i da je on u stvari bolesno ambiciozni sociopat. Naravno da će Jeff, koji se bori s grižnjom savjesti jer je pijan u smrt odvezao prijatelja pa završio u zatvoru, taj koji će nanjušiti da s tim eksperimentalnim programom nešto ne valja i da to baš i nije tako kao što im tvrdi znanstvenik.

I dok je očiti uzor "Spiderheada", već spomenuta "Ex Machina" bila pametna i kompleksna distopija u kojoj se na intrigantan način promišlja budućnost i ono što nas čeka, ovo se pretvorilo u bedastu i površnu papazjaniju na kakvu je desetke milijuna dolara spreman utrošiti valjda samo Netflix. Bez obzira što izbjegavam sve te današnje blockbustere koji pune kina jer ne mogu jednostavno to više prožvakati, čovjek jednostavno mora imati poštovanja prema tim studijskim režiserima koji znaju napraviti proizvod koji će donijeti pare i pogoditi ukus publike. No, ovo što radi Netflix i na kakve besmislene gluparije se tu bacaju novci, to je zaista teško za shvatiti i ovo je zaista jako, jako loše, bedasto, površno i očito snimljeno tek da se nešto snimi. 

IMDB LINK 

Primjedbe