THE GOD COMMITTEE (2021,SAD) - 6/10


 

Božji odbor iz naziva ovog gotovo pa tipičnog televizijskog filma koji je napisao i režirao izvjesni Austin Stark je odbor bolnice koji odlučuje kome će od pacijenata pripasti srce za transplataciju. U odboru je iskusni kirurg Andre Boxer (Kelsey Grammer koji ovdje karakterno nimalo ne podsjeća na Frasiera iz istoimene serije), kao i njegova 25 godina mlađa ljubavnica, također kirurginja Jordan Taylor (Julia Stiles). U središtu pažnje ove ipak slabašne kombinacije trilera i drame je debata kome će od pacijenata pripasti srce koje je iznenada stiglo i treba ga se "potrošiti" u što je kraće mogućem roku inače će propasti i postati neupotrebljivo. Uz Boxera i Jordan u odboru se nalazi još četvero ljudi, među njima ravnateljica bolnice, svećenik ujedno i odvjetnik, psiholog i glavna medicinska sestra i nije to nimalo lagan izbor.

Pogotovo što je jedan od kandidata razvratni sin moćnog oca (Dan Hedaya) koji je bolnici obećao donaciju od 25 milijuna dolara ako izaberu njegovog sina ovisnika koji je po svemu sudeći bio na kokainu kada ga je klepio infarkt. Drugi kandidat je pak pretio i ima bipolarni poremećaj, ali je i brižni otac troje djece, treći je već u sedamdesetim godinama, a četvrta i ne želi operaciju. Odluka, jasno, nije nimalo laka. U početku je pomalo zbunjujuće, ali priču tu pratimo u dva paralelna razdoblja, u trenucima kada se odlučuje kome će pripasti srce, kao i sedam godina kasnije kada vidimo Boxera kao starog i izmučenog starca u vlastitoj istraživačkoj klinici za transplatacije čiji je glavni financijer upravo Hedaya.

Dobro je netko negdje primijetio pa se tematski "The God Committee" smjestio negdje na pola puta između "12 gnjevnih ljudi" i prosječne epizode "Hitne službe", no sve je to ispalo dosta slabo i neuvjerljivo. Dijalozi su dosta šuplji, režija je potpuno ziheraška, djeluje sve to dosta monotono pa čak i gluma nije na nekoj razini i izgleda kao da ni glumci nisu vjerovali previše u ovu priču. Kako vrijeme prolazi, sve više će to kliziti i prema melodrami i pokazao se ovaj film ipak ispod ionako nevelikih očekivanja.  

IMDB LINK 

Primjedbe