THE JUNIPER TREE (1990,ISL) - 7/10


 

Islandsku glazbenicu Björk svi ljubitelji filma sasvim sigurno najbolje pamte po ulozi u kultnom Von Trierovom "Dancer in the Dark", no i prije nego što je postala planetarno poznata, ona je nastupila u jednom filmu. Iako je američka avangardna filmašica Nietzchka Keene ovu minimalističku niskobudžetnu crno - bijelu srednjovjekovnu fantaziju na Islandu snimila još 1986. godine, "The Juniper Tree" je premijeru imao tek četiri godine kasnije u Sundanceu. Snimljen je ovaj film prema istoimenoj bajci braće Grimm, no nije to jedna od onih bajki koje se baš čitaju djeci i "Stablo smreke" puno je mračniji sadržaj u kojem se slavna braća bave temama kao što su zlostavljanje djece, ubojstva, čak i kanibalizam.

Björk je tako ovdje djevojka s nadnaravnim moćima Margit čija je majka kamenovana, a potom spaljena na lomači jer su je smatrali vješticom. Margit i njena starija sestra Katla potom su pobjegle i lutajući tako Islandom naišle su one tako na mladog udovca Johanna i njegovog sina Jonasa. Vrlo brzo nam je jasno da su i Margit i Katla od majke nasljedile neke nadnaravne, vještičje moći, no također shvaćamo da one to koriste kako bi preživjele. Katla će tako začarati Johanna da se zaljubi u nju i sestre će se doseliti ovoj obitelji, no Jonas baš i nije oduševljen idejom da je dobio zamjensku majku i tetku. Ipak, za razliku od bajke braće Grimm u kojoj je Katla zla vještica koja jede malu djecu, Keen je ovdje pomalo subverzirala i preokrenula cijelu tu priču i snimila poetičnu, hermetičnu i pomalo meditativnu fantaziju o položaju žena u tadašnjem društvu i načinu njihovog preživljavanja.

Iako je film snimljen na Islandu i svi glumci su Islanđani, govore oni engleskim jezikom, a važnu ulogu igra tu i poznata i nenadmašna islandska divljina. Kako je to vrijeme srednjeg vijeka, miješaju se tu i utjecaji drevnog poganstva i ranog kršćanstva, a film je to mračne poetike i pomalo nelagodnog ugođaja koji pomalo duguje utjecaju spiritualizmu Ingmara Bergmana koliko i nadrealizmu Davida Lyncha. Ipak, ostalo je sve to pomalo nedorečeno, previše hermetično, začahureno i zatvoreno pa i ne čudi da je "The Juniper Tree" s godinama gotovo pa potonuo u zaborav. 

IMDB LINK 

Primjedbe