65 (2023,SAD) - 6/10


 

Scott Beck i Bryan Woods proslavili su se kada su napisali scenarij za "A Quiet Place" koji je potom doradio John Krasinski i snimio jedan od najboljih horora zadnjih godina. Dvojac koji se upoznao na sveučilištu u Iowi potom je i sam dobio priliku snimiti jedan visokobudžetni film, no ova SF pustolovina o svemirskom putniku koji se našao na Zemlji prije točno 65 milijuna godina nije film koji će se dugo pamtiti. Sama ideja ovog filma bila mi je malo bedasta, prilično kontradiktorna jer u uvodu upoznajemo svemirskog putnika iz neke udaljene galaksije. Očito je to razvijena civilizacija jer ti svemirci ponašaju se identično kao današnji ljudi.

Tako će jedan od njih, pilot svemirskog broda Mills (Adam Driver) prihvatiti misiju koja bi trebala trajati dvije godine kako bi mogao platiti liječenje bolesne kćeri. No, negdje putem Millsov svemirski brod upast će u kišu meteora te će prisilno sletjeti na planetu koja je igrom slučaja - Zemlja. I to Zemlja prije 65 milijuna godina kojom vladaju dinosauri. Pad letjelice će uz Millsa preživjeti još jedino djevojčica po imenu Koa koja govori nekim jezikom koji nije engleski, no svejedno će se Mills s njom nekako sporazumijeti. I pretvorit će se to u survivalističku dramu, SF akcijski triler kojem se moraju priznati kvalitetni produkcijski uvjeti i odlični vizualni i kompjuterski efekti kojim su oživljeni reptili koji su vladali našom planetom u to doba.

I, kako je i red, prvo će se pojavljivati mali dinosauri pa sve veći da bi na kraju, pretpostavljate, Mills i Koa upali u probleme s t-rexovima. No, to nije sve! Jer ona kiša meteora koja je prisilno natjerala Millsovu letjelicu da aterira na zemlju, ista je ona kiša meteora (asteroida, kometa ili kako se to već zove) koja je uništila dinosaure i omogućila da se nekoliko desetaka milijuna kasnije na istom tom planetu pojavimo mi. Djelovao je na kraju "65" kao neki bizarni spin-off iz franšize "Jurskog parka", kao pomalo zbunjujući pokušaj sljubljivanja nekog akcijskog treš filma B produkcije koji je zapravo visokobudžetan sa survivalističkom dramom kakvu smo već zapravo stotinama puta vidjeli.

IMDB LINK 

Primjedbe