A THOUSAND AND ONE (2023,SAD) - 7/10


 

Prilično iznenađujuće ova je drama čija se radnja odvija u New Yorku od sredine devedesetih pa do početka dvijetisućitih trijumfirala na festivalu u Sundanceu. Debitantski dugometražni film A. V. Rockwell dobio je veliku nagradu žirija u glavnoj kategoriji festivala, za najbolji američki film. Najjači adut ove emotivne drame o odrastanju, gentrifikaciji, pronalaženju identiteta i svog mjesta pod suncem je u glavnoj protagonistici. Meni do sada posve nepoznata američka plesačica, pjevačica i glumica Teyana Taylor je Inez, mlada žena iz njujorškog Harlema koja na samom početku filma izlazi iz zatvora.

U tim trenucima Inez ima 22 godine, a prvo što će učiniti po izlasku iz zatvora, bit će potraga za njenim tada šestogodišnjim sinom Terryem. Dok je Inez boravila u zatvoru, maleni Terry je završio u udomiteljstvu, no kada se dječak ozlijedi i završi u bolnici, Inez će iskoristiti situaciju i jednostavno ga odvesti sa sobom kući. Iako njena obitelj ne želi više imati posla s njom, Inez je uvjerena da je ona najbolja opcija za odgoj svog sina jer u udomiteljstvu ionako ima previše djece. Odmah će ona sinu promijeniti ime iz Terry u Darly, nabavit će krivotvorene dokumente o njemu, a život majke i sina pratit ćemo u nekoliko epizoda, kada Terry ima 6, 13 i 18 godina.

I kroz to vrijeme vidimo kako se mijenja i Harlem odnosno dio New Yorka u kojem su u to vrijeme uglavnom živjeli afroamerikanci i latinosi, oni najsiromašniji, no i New York prolazi kroz gentrifikaciju tako da se i takve četvrti mijenjaju, a skupa s time i demografija stanovništva. Vidimo tu i prilično perfidne metode kojima se vlasnici tamošnjih zgrada rješavaju podstanara koje su ondje zatekli, a iako će se Inez u međuvremenu udati i za tipa po imenu Lucky, u prvom planu je tu odnos majke i sina. Osim klasične povezanosti majka - sin, Inez i Terrya povezuje i zajednička tajna, a želja da sinu omogući što bolji život i da ima bolje prilike nego što je ona imala, dovest će do toga da se ta tajna razotkrije.

A kako to već ide, jedna tajna veže drugu i do kraja je Rockwell spremila i poneka iznenađenja u ovoj emotivnoj, potresnoj i komplesnoj drami. Kad se pokaže da je Terry iznimno inteligentan i darovit učenik kojem se nudi mogućnost stipendije na neko prestižno sveučilište, mamini grijesi iz prošlosti počet će izlaziti na površinu. Bio je "A Thousand and One" jedan od onih filmova koji se ističe autentičnošću, realističnošću i koji izbjegava upadanje u melodramatiziranje. Očito je da je film napravila osoba koja je i sama živjela u tim dijelovima New Yorka koje očigledno itekako dobro poznaje, kao i da su likove utjelovili glumci koji su tu na domaćem terenu.

IMDB LINK 

Primjedbe