ADRIANA'S PACT (2017,ČILE) - 7/10


 

Mlada čileanska dokumentaristica Lissette Orozco odlučila je krenuti putem koji su krenuli i njene kolege i kao debitantski film snimila je osobnu priču. Priču iz njene obitelji, a u središtu pažnje "Adriana's Pact" je njena tetka iz Australije, Adriana. Adriana je oduvijek bila Lissettina najdraža tetka i prisjeća se ona trenutaka kada bi je cijela obitelj dočekivala kada bi ona jednom godišnje stizala u Čile iz Australije. No, jednom prilikom Adrianu je uz obitelj na aerodromu dočekala policija i uhitila je pod optužbama da je u mladosti radila za Pinochetove tajne službe i da je sudjelovala u otmicama, ubojstvima i torturama političkih neistomišljenika.

Mlada i pomalo naivna nećakinja odnosno autorica filma u trenucima kada joj je tetka uhićena imala je 23 godine i odlučila je snimiti film o vlastitoj istrazi tetkine prošlosti. U međuvremenu je Adriana uspjela zbrisati nazad u Australiju i tvrdi da nije kriva za ništa od onoga što joj se stavlja na teret i da nije znala za sve te užase koji su se događali za vrijeme Pinochetove diktature. Posebno je zanimljiv ovaj film jer je to istovremeno i osobna drama o obiteljskoj tajni koja se skrivala i gurala pod tepih i nešto o čemu se nije govorilo, ali i dokumentarac koji pokazuje kako čileansko društvo danas zapravo dosta blagonaklono gleda na to mračno razdoblje i sve što se događalo.

Baš kao što u nas u određenim krugovima društva postoji nostalgija za ustašama i to mračno razdoblje pokušava se naknadno frizirati i uljepšati, shvaćamo da je slična situacija i u Čileu. Vidimo i ondje kako postoje oni koji su nostalgični za vremenom Pinochetove diktature i mnogi koji su i dalje uvjereni da je sve što se činilo tada bilo nešto logično i nužno. Ako je kojim slučajem i bilo nekih zločina, nitko za njih nije znao i nitko ništa nije vidio i čuo, no ova mlada autorica hrabro će krenuti u obračun s avetima prošlosti. Stalno će ona pokušavati tetku suočiti s optužbama i svjedočanstvima brojnih ljudi koji ju smještaju ondje gdje su se događali zločini, no vidjet ćemo i kako je taj pakt, pravi zavjet šutnje iznimno snažan i nitko ne želi ništa govoriti.

IMDB LINK 

Primjedbe