ADVISE & CONSENT (1962,SAD) - 8/10


 

Nakon što se još četrdesetih prometnuo u jednog od vodećih holivudskih studijskih režisera, rođeni Austrijanac Otto Preminger u kasnijoj fazi karijere uglavnom je snimao filmove koji su se bavili raznim kontroverznim ili tabu temama. Bio je on jedan od najglasnijih kritičara famoznog Hays koda odnosno cenzurirajućih smjernica za američke studijske filmove u razdoblju od 1934. pa sve do 1968. godine. Smetale su ga i holivudske crne liste na kojima su od kraja četrdesetih pa nadalje završavali svi oni koji su imali stvarne ili izmišljene veze s komunizmom, a on je bio prvi koji se usudio angažirati progonjenog scnearista Daltona Trumba koji je sve te godine pisao pod pseudonimom i čak osvajao Oscare.

Naravno da iz današnje perspektive "Advise & Consent" i ne djeluje nešto posebno kontroverzno i provokativno jer više nema smjernica kojima se brani možebitna opscenost i obrađivanja nekih tema, a ovaj politički triler bavi se političkom kuhinjom i prljavštinom. Stari i bolesni predsjednik Amerike pri kraju je drugog mandata i ne vjeruje svom zamjeniku te dok je još živ na mjesto državnog tajnika pokušava progurati svog čovjeka od povjerenja, Roberta Leffingwella (Henry Fonda). Njegova odluka prilično je kontroverzna jer je Leffingwell ne samo liberalan političar koji ne skriva ambicije da planira prekinuti s tradicijom dotadašnje politike američkog intervencionizma, već ga prate glasine da je u mladosti bio komunist.

O njegovom imenovanju sada odlučuje senat, a dok oni koji podržavaju Leffingwella i oni koji su protiv njega na sve načine pokušavaju doći do većine, zaista će se početi pojavljivati i neke uznemirujuće činjenice o potencijalnom državnom tajniku. Kako bi se doznalo što je od toga stvarno, a što obični zlonamjerni tračevi, organizirat će se senatski odbor čiji će predsjednik biti mladi i pravdoljubivi senator iz Utaha Brigham Anderson (Don Murray). Glavnu riječ će ipak tu voditi stari i iskusni konzervativni senator iz Južne Karoline Seab Cooley (posljednja uloga Charlesa Laughtona) koji otvoreno ne voli Leffingwella. Mladi i naivni senator iz Utaha tako će i sam upasti u zamku iskusnijih i puno pokvarenijih senatora, a kada umirući predsjednik nastavi inzistirati na imenovanju svog čovjeka, van će početi izlatiti prljavo rublje brojnih senatora pa tako i Andersonovo.

Film je to kojim Preminger prikazuje sav cinizam politike i pokvarenost političke scene koja se u ovih šezdeset i nešto godina samo još dodatno pokvarila i postala još gora. Vidimo svu tu prljavštinu te visoke politike jer nema tu praktički nikoga bez nekog kostura u ormaru, a i oni koji možda i djeluju pošteno i pravedno, do kraja će se morati i sami uvaljati u to blato. Zanimljivo je kako je ulogu senatora iz Georgije Preminger prvotno ponudio Martinu Lutheru Kingu iako tada nije bilo nijednog afroameričkog senatora. Luther King se na ponudi zahvalio, baš kao i Richard Nixon, kasniji predsjednik Amerike, a prethodno potpredsjednik za vrijeme Eisenhowera.

IMDB LINK 

Primjedbe