BEEF (2023,SAD) - 8/10




 

Naizgled potpuno bezazlena situacija u prometu potpuno će promijeniti živote dvoje glavnih likova ove crnohumorno - dramske pa i trilerske serije. Iako su i Danny (Steven Yeung) i Amy (Ali Wong) američki Azijati i iako oboje žive u Los Angelesu, njihovi životi ne mogu biti različitiji. Tako se barem čini na prvu, no shvatit ćemo do kraja da su oboje podjednako bijesni, gnjevni, frustrirani, osjećaju se kao da su neuspješni i lažni, puno sličniji nego što to uopće žele priznati. Serija glupih odluka počet će nakon što Danny neuspješno pokuša u dućan vratiti neke stvari koje nije koristio. Po ulasku u svoj pick-up, upast će u bezveznu prometnu situaciju u kakvu gotovo svakog tjedna upada svatko tko stalno mora voziti gradom.

Vozačica tog bijelog, fensi-šmensi SUV-a odnosno Amy pokazat će mu srednji prst, a to će tako razbijesniti Dannya da će krenuti za njom, zapamtit će njenu registraciju i takav bezobrazluk u prometu neće pustiti samo tako. I tako će se njihovi životi početi povezivati i počet ćemo ih upoznavati dok jedno drugom i dalje pokušavaju uništiti živote, a zavada koja je krenula zbog posve banalne stvari, pretvorit će se u pitanje života i smrti. I sjajno tu autor Lee Sung Jin kombinira komediju, dramu pa i triler dok sve bolje upoznajemo likove. Danny je tako Koreanac kojem nikako da krene i koji radi kao bauštelac, a stalno je on negdje na rubu zakona.

Zbog nezakonitih poslova njegovog bratića Isaaca koji je upravo izašao iz zatvora trpila je cijela Dannyeva obitelj, a Isaac se sada ponovno nasadio Dannyu i njegovom mlađem bratu Paulu. Opet on smišlja neke ilegalne sheme i vuče ih za sobom i kad to uvidimo jasno nam je zašto je Danny u situaciji da ga takav bezazleni incident potpuno izbaci iz takta i postane nešto preko čega ne želi prijeći. Amyn život je pak posve drukčiji. Živi ona s mužem Georgeom (Joseph Lee), sinom slavnog japanskog umjetnika i s kćeri u luksuznoj kući u Los Angelesu i upravo treba ona prodati svoj biznis za iznos koji će ih osigurati do kraja života.

Pa iako je ona uspješna, ima obitelj koja je volji i Amy je nezadovoljna, nesretna, strahuje da je zbog posvećivanja poslu zanemarila obitelj, da je previše puta popustila kada nije trebalo. Te je i ona odlučila da u ovoj zavadi neće popustiti i da će njena biti zadnja. Shvatit ćemo do kraja da su taj road rage i ono što će sve kasnije slijedi bili okidač za nešto što bi se ionako kad-tad kod oboje moralo dogoditi jer to nezadovoljstvo i frustracija jednom bi eksplodirali. Krenut će "Beef" (prijevod naziva ipak nije govedina, već zavada) kao ekscentrična i bedasta zafrkancija, a pretvorit će se do kraja u nešto puno mračnije.

Još jedna je to u nizu pametnih i sjajno razrađenih serija koje ujedno satiriziraju današnje društvo, a istovremeno donose i uvid u azijsko-američku zajednicu kakav još nismo imali priliku vidjeti. Iako je i sama premisa prilično bedasta, jedan od razloga zašto cijela priča funkcionira su i dvoje glavnih glumaca koji su izvanredni i koji od svojih likova stvaraju ljude čije frustracije potpuno možemo shvatiti. Kada Danny ili Amy svjesno donesu neku od bezbroj potpuno idiotskih i besmislenih odluka koja će imati za posljedicu dodatno kompliciranje života ovom drugom pa i samom sebi, sve to se čini kao da ima smisla. Dodatni plus ove zabavne, duhovite i iznimno dinamične serije je i izvanredan soundtrack koji nas je podsjetio na neke zaboravljene hitove s prijelaza stoljeća koje su očigledno oba glavna lika slušali kada su bili tinejdžeri.

IMDB LINK 

Primjedbe