CHILDREN OF THE MIST (2021,VIJ) - 7,5/10


 

Vodi nas ovaj potresni i šokantni dokumentarac u planine sjevera Vijetnama, a ti idilični planinski krajolici, prekrasno okruženje kao da su u potpunoj suprotnosti s onime što se ondje događa. Ruralni je to Vijetnam u kojem se i dalje živi po nekim starim i drevnim običajima, a jedan od tih starih običaja je i otimanje djevojčica. Kad navrše 12 ili 13 godina, lokalne djevojčice ondje su u opasnosti jer običaj je da ih dječaci stari poput njih ili koju godinu stariji otimaju, siluju i potom ih uzimaju za svoje žene. I to je nešto što se očito događa ondje generacijama i nešto što praktički svi uzimaju zdravo za gotovo te su se i tamošnje žene pomirile s takvim sudbinama.

Na taj način oženili su se i roditelji glavne protagonistice, 12-godišnje djevojčice po imenu Di, a i njena starija sestra je oteta kada je imala 14 godina. I Di, djevojčica velikih očiju i ružičastih obraza, svjesna je što joj se sprema. I to vrlo brzo jer jedan seoski klinac, možda godinu ili dvije stariji od nje, i ne skriva svoje intencije i planove da je otme i učini je svojom ženom, bez obzira što mu ona daje do znanja da to ne želi. Vijetnamska filmašica Ha Le Diem snimila je "Children of the Mist" u stilu muhe na zidu, na način da se uopće ne miješa u priču, već samo bilježi ono što se ispred nje događa.

Prikazan je ovaj film praktički na svim najvažnijim svjetskim festivalima dokumentarnog filma i izazvao je prilične kontroverze jer između ostalog propitkuje tu uobičajenu praksu da se autor ne miješa u priču. Očigledno je Ha Le Diem odlučila snimiti jedan primitivan entografski događaj iz njene zemlje, vjerojatno i ne pretpostavljajući što učiniti kada se ono što želi snimiti zaista i počne događati. Trenuci su to u kojima autor jednostavno ne može ostati miran i kada dječak i njegova obitelj pokušaju zaista i oteti Di, ona i njena ekipa jednostavno će se morati umiješati i pokušat će je zaštititi uvjeravajući otmičare da djevojčica to ne želi.

I ne šokira ovdje samo brutalnost tog čina, već od početka do kraja sve tu djeluje tako šokantno, nestvarno, kao s nekog drugog planeta. Dok je za žene normalno da po cijele dane rade u poljama riže, muškarci su od jutra do mraka totalke. Pijani kao svinje, ruše se od alkohola pa tako i Diin otac praktički i ne shvaća što mu se događa s kćeri koliko je namazan. I ne loču tu samo muškarci, već i žene valjda kad završe s poslom u polju, odmah im se i pridruže. Loče staro i mlado skoro k'o u Bjelovaru pa tako u početku Di otkriva da joj je u trenutku kada joj je sestra oteta, mama bila tako pijana da dva dana nije ni shvatila što se dogodilo. Sve je tu od početka do kraja tako nestvarno, tužno i šokantno.

IMDB LINK 

Primjedbe