CITIES OF LAST THINGS (2018,TVN) - 6,5/10


 

Ne znam je li za to "krivac" Wong-kar Wai, no zadnjih godina u Kini se naveliko štancaju stilizirani neo-noirovski krimići koji dosta variraju kvalitetom. Svi ti silni kineski filmaši kao da pokušavaju možda ne doslovno kopirati, već više pratiti put koji je artistički do savršenstva dotjeranim romantičnim krimi dramama kao što su "Chunking Express" i "Fallen Angels" ucrtao Wai. Taj stil prati i tajvanski filmaš rođen u Maleziji Wi Ding Ho koji je klasični neo-noir u "Cities of Last Things" nadopunio i s ponešto distopijskog raspoloženja. Svejedno, ne može ovaj distopijski krimić, baš kao i velika većina onog snimljenog u Tajvanu i Kini zadnjih godina, stati u istu rečenicu s Waijevim stvaralaštvom.

Potrudio se Wi svoju priču posložiti i nelinearno i kreće ona zapravo od kraja prema početku te tako prvi segment kreće 2056. godine i to suicidom nepoznate osobe koja se bacila kroz prozor zgrade. Shvaćamo da je to nekadašnji policijski inspektor, danas već ostarjeli Zhang Dong Ling te kroz tri epizode njegova života saznajemo što se to dogodilo. I prvi segment, taj koji se odvija u budućnosti, gotovo pa blackmirrorovski distopijski je bio daleko najzanimljivi. Upoznajemo tako Dong Linga kao starog čovjeka kako luta ulicama velegrada koji djeluje još i više futuristički od moderne Kine. Svi kao da su čipirani, kloniranje je postalo nešto najnormalnije, a svi koji si mogu priuštiti koriste supstancu koja se naziva "Rejuvenator" i čini ljude da izgledaju mlađe.

Ključni susret bit će s mladom bijelom prostitutkom Arom koja će ga podsjetiti na nekoga iz njegove prošlosti, a nakon susreta s kćeri te ženom i njenim ljubavnikom, bacit će se Dong Ling kroz prozor. I tu završava prvi segment filma, a priča potom postaje dosta konfuzna sve dok ne shvatimo da radnja ide unatrag i da je Dong Ling sada mladi policajac koji će uhititi istu onu bijelu prostitutku iz prvog segmenta zbog krađe u dućanu. Sve ono što će se potom događati u drugom i trećem segmentu donekle će rasvjetliti Dong Lingovo ponašanje na početku filma, no svejedno je "Cities of Last Things" ostao podosta konfuzan i nedorečen.

IMDB LINK 

Primjedbe