CITIZEN ASHE (2021,SAD) - 7/10


 

Donosi nam dokumentarac Rexa Millera i Sama Pollarda životnu priču legendarnog američkog tenisača Arthura Ashea, prvog uspješnog afroamerikanca koji se bavio tim sportom. I "Citizen Ashe" je rutinski biografski dokumentarac sastavljen od arhivskih snimki, intervjua sa svjedocima vremena i naracijom samog protagonista. Tipični je to televizijski dokumentarac u kojem od početka pa do kraja pratimo životnu priču ovog uspješnog tenisača, ali ujedno pratimo i razdoblje početaka teniske Open ere odnosno vremena kada je tenis postajao profesionalni sport.

No, kao što sam naziv filma sugerira, film je to i o borbi za građanska i ljudska prava pošto je Ashe i pojavio taman tijekom šezdesetih kada se ta borba zahuktavala. Za razliku od recimo Mohammada Alija koji je bio glasan i jasan podržavajući napore crnačkih vođa, Ashe je u početku bio jedan od onih koji se baš nije htio puno miješati. Shvaćamo tu i zašto i pratimo njegove skromne početke na američkom jugu, probijanja u sportu u kojem u njegovo vrijeme i nije bilo crnaca, pogotovo ne uspješnih kao što je bio on. Ipak, s vremenom je i Ashe pronašao i svoje mjesto u toj borbi, a svo to vrijeme iznimno je on uspješan bio i na teniskim terenima osvojivši ukupno tri Grand Slama.

Mogao bi se "Citizen Ashe" svrstati u krug i onih inspirativnih, ali i tragičnih priča pošto je zbog zdravstvenih tegoba Ashe morao prekinuti karijeru, a početkom osamdesetih prilikom transfuzije krvi zarazio se i AIDS-om. Tada je postao posebno angažiran po pitanju borbe protiv stigmatizacije ljudi zaraženih tom opakom bolesti, a fino u ovih sat i pol pratimo njegovu transformaciju i sazrijevanje iz jednog od onih poslušnih i šutljivih crnaca u glasnog i jasnog oponenta rasizma i društvene nepravde.

IMDB LINK 

Primjedbe