CONSECRATION (2023,GBR) - 5/10


 

Jena Malone je Grace, mlada okulistica koja se zaputila u samostan na krajnjem sjeveru Škotske nakon što je saznala da joj je brat umro pod misterioznim okolnostima. Samostan u kojem je njen burazer skončao postoji još od 12. stoljeća kada su ga osnovali vitezovi križari kako bi tražili iskupljenje nakon krvavih pohoda. I ne bi čovjek vjerovao, riječ je očito o jednom od onih ukletih samostana, a dok Grace ne želi vjerovati da je njen brat ubio drugog svećenika, potom i sebe, šefica samostana je uvjerena da ga je opsjeo nekakav demon. U samostan je stigao i papin poslanik otac Romero (Danny Huston) kako bi i on istražio što se dogodilo, a "Consecration" se vrlo brzo pretvara u jedan od onih nenvetivnih, šablonskih i prilično bezveznih horora.

Uz aktualna događanja u samostanu stalno tu imamo i flešbekove u Graceino djetinjstvo, a povremeno pratimo i neke jezive kvazireligijske obrede iz 12. stoljeća zbog kojih, da se naslutiti, i danas očito ondje postoji neko proklestvo. I čini se da Grace nije jedina koja ima stalne halucinacije, jezive noćne more po dolasku u samostan jer i časne sestre koje ondje obitavaju imaju mračne vizije. Gotovo sve što je mogao, redatelj i scenarist Christopher Smith ovdje je spetljao.

I dok je ovaj Britanac na početku karijere još i obećavao (solidni filmovi kao što su Creep, Severance, Triangle, Black Death i Detour), zadnji horor "The Banishing", baš kao i "Consecration" bili su mu baš slabašni te se u oba slučaja u već bezbroj puta viđenu priču, nije ni potrudio ubaciti nešto originalno, novo i svježe. Ovdje je čak i inače solidna Jena Malone neuvjerljiva, no što je uopće i mogla napraviti od lika kojem ni samom nije jasno koja u je motivacija. U početku se Grace čini kao tugujuća sestra koja pokušava otkriti što se dogodilo njenom bratu da bi se ubrzo ispostavilo da je sve što se događa ondje zapravo povezano s njom i traumama iz djetinjstva koje je očito potisnula tako da istovremeno Grace pokušava otkriti tko je zapravo ona sama. 

IMDB LINK 

Primjedbe