GLORIA (2021,POR) - 8/10


 

Iznenađujuće dobra hladnoratovska špijunska serija dolazi nam iz Portugala. "Gloria" je i prva portugalska serija koju je otkupio Netflix i srećom pa je to daleko od većine onih šlampavih, glupavih i ljigavih sadržaja kakvi se uglavnom mogu pronaći na najvećoj streaming platformi. Bila je "Gloria" i najskuplja portugalska serija svih vremena, a radnju je kreator Pedro Lopes smjestio u 1968. godinu uoči sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj. I najveći plus ove serije mi je kvalitetan prikaz povijesnih okolnosti, ali i fini, pomalo staromodan, polagani, razvoj priče koja se ne gubi u banalnostima i blesavoćama.

Hladni rat je na vrhuncu, a Portugal je već više od pola stoljeća diktatura kojom vlada vojna hunta Antonia de Oliveire Salazara. Baš kao i Španjolska pod Francom, i Portugal je dugi niz godina bio autoritarni nedemokratski režim koji je srušen tek 1974. revolucijom karanfila. Godina 1968. je itekako bitna za Portugal i iz razloga jer je te godine odstupio stari i bolesni diktator Salazar koji će dvije godine kasnije i umrijeti, a Portugal i dalje po Africi vodi kolonijalne ratove nadajući se da će očuvati svoja područja. Iz rata u Angoli vratio se i mladi inženjer Joao Vidal (Miguel Nunes), sin moćnika iz vladajuće vojne hunte koji bi ubrzo trebao postati ministar.

Po povratku u Portugal Joaoa je regrutirao KGB nakon što se on prethodno u Africi nagledao svega i svačega, shvatio da je njegova zemlja na krivoj strani povijesti i zainteresirao se za komunizam. Činjenica da je njegov otac visoko u vladajućoj eliti, poslužit će KGB-u koji je iznimno jak u Portugalu, kao idealna prilika za infiltraciju svog čovjeka u američku bazu RARET koja se smjestila uz seoce Gloria do Ribatejo. Iako je RARET nominalno radarska baza, zapravo je to paravan za CIA-u za praćenje situacije u Europi, Atlantiku, ali i Africi gdje se vode brojni ratovi u kojima neposredno preko isturenih suparnika ratuju Amerika i Sovjetski savez.

No, Joao će u RARET stići i iz privatnih razloga kako bi otkrio što se dogodilo s njegovom ljubavnicom Miom, također KGB-ovom agenticom koja je nestala. Naravno da nitko u početku neće sumnjati da bi mladi i šarmantni inženjer kojem bi na uspjesima s mladim damama mogao pozavidjeti i James Bond, mogao biti krtica i špijun pošto mu je otac visoko u konzervativnoj, nacionalističkoj vladi koju Amerika nominalno podržava. Vrlo brzo Joao će početi sa sabotažama, a istovremeno će ga angažirati i portugalske tajne službe da špijunira što Amerikanci ondje rade i ne znajući da on već radi za sovjete. Do kraja ćemo pratiti ne samo Joaove napore da do zna što se dogodilo s Miom, borbu za prevlast utjecaja, intrige, spletke, podmetanja, nestanke mnogih osoba, sabotaže pa i ubojstva, već ćemo donekle shvatiti i koji su uopće mogli biti razlozi mladića odraslog sa zlatnom žlicom u ustima da se pridruži neprijateljima.

Tek dijelom će biti to iz inata ocu, a kako će vrijeme prolaziti, postat će nam jasno da nema tu pozitivaca i negativaca, kao i da se u RARET-u i obližnjem selu događaju brojne sumnjive i ružne stvari. Vidjet ćemo da se ondje također vodi gotovo nevidljivi rat u kojem SSSR pokušava u Portugalu organizirati komunističku partiju koja je posebno jaka u selima i vidimo da su ljudi bijesni i ogorčeni nepravednim i okrutnim režimom koji se ne razlikuje po načinu upravljanja od Sovjetskog saveza. Bila je "Gloria" intriganta političko - trilerska serija, zanimljiv hladnoratovski gotovo pa noir sa zanimljivim likovima i solidnim glumcima koju vrijedi pogledati.

IMDB LINK 

Primjedbe