KARAKTER (1997,NIZ) - 8/10


 

Drugog Oscara Nizozemskoj donijela je ova dinamična misteriozna krimi drama čija je radnja (uglavnom) smještena u Rotterdam dvadesetih godina prošlog stoljeća. Snimio je Mike van Diem "Karakter" prema istoimenom romanu Ferdinanda Bordewijka iz 1938. godine, a očigledno je to jedan od onih romana na tragu stvaralaštva Charlesa Dickensa. Glavni lik odnosno mladi Katadreuffe (Fedja van Huet) čak me podsjetio na lik Ivice Kičmanovića iz poznatog romana "U registraturi" Ante Kovačića, mladića skromnog porijekla koji je po svaku cijenu odlučio uspjeti. No, baš kao što nesretnom Ivici zvijezde baš i nisu bile naklonjene, tako će se nad sudbinom Katadreuffea nadviti lik njegovog biološkog oca, zlog i podmuklog sudskog izvršitelja Dreverhavena (Jan Decleir).

Dijelom i zbog posla, a dijelom zbog jezivog karaktera, Dreverhaven je sve samo ne popularan tip, okrutni sociopat koji kao da uživa u svom poslu i uništavanju ljudskih života. Jednog dana silovat će on svoju kućnu pomoćnicu, a ona će potom ostati trudna. Iako će joj ponuditi brak i da će skrbiti za dijete, pomoćnica će to odbiti i pobjeći od njega, a ubrzo će se roditi dječak čiji će se putevi također tijekom cijelog života ispreplitati s Dreverhavenovim. Film zapravo počinje sukobom oca i sina nakon kojeg Katadreuffe ostaje osumnjičeni za Dreverhavenovu smrt i on istražiteljima priča svoju životnu priču.

Nakon kratke epizode o Katadreuffeovom odrastanju, pratimo kako je on izrastao u tvrdoglavog i odlučnog mladića koji je po svaku cijenu odlučio uspjeti. I to bez ičije pomoći, no njegov biološki otac bit će taj koji će mu stalno zagoračavati život i otežavati situaciju. Iako je većina filma snimljena u poljskom Wroclawu, uspio je Van Diem sjajno dočarati vrijeme i okruženje ranog 20. stoljeća u tom lučkom gradu. Zanimljiv je to film o pomalo nerazumljivoj, neshvatljivoj obostranoj mržnji, prijeziru i inatu koji će se podjednako razviti kod obojice. Jer dok je Katadreuffe čvrsto odlučio da će uspjeti i postati odvjetnik bez pomoći moćnog oca, ovaj kao da će prema svom sinu biti još stroži, okrutniji i bezobzirniji nego što je prema ostalim ljudima. Ta apsurdnost u odnosu između njih dvojice, zapravo je i najzanimljiviji dio ove zanimljive misteriozne drame, mračne karakterne studije koja svakako zaslužuje pažnju.

IMDB LINK 

Primjedbe