LIAISON (2023,GBR-FRA) - 7/10


 

Eva Green i Vincent Cassel najjači su aduti ove high-tech špijunske mini-serije snimljene u englesko - francuskoj produkciji čija radnja počinje u Siriji, a nastavlja se u Londonu kojem prijete cyberteroristički napadi. I to iz Francuske. Nakon što dva sirijska hakera ukradu vrijedne podatke sirijske vlade, u bijegu će im pomoći francuski plaćenik Gabriel (Cassel), no ubrzo će se pokazati da su hakeri ukrali i puno više od onoga što su planirali. Te podatke podjednako žele i britanske i francuske tajne službe, tim više jer se radnja odvija u postbreksitovskoj Europi i te dvije zemlje očito nisu u najtoplijim odnosima.

Konfliktni su odnosi i u obavještajnom vrhu francuske vlade jer dok jedna savjetnica (Irene Jacob) predsjednika savjetuje da bi najbolje bilo krenuti standardnim i legalnim putem, drugi savjetnik (Stanislas Merhar) predlaže da bi bilo bolje ići putem plaćenika kako bi mogli sakriti povezanost službene Francuske. Za to vrijeme, u Londonu su već krenuli cyberteroristički napadi, a ministar sigurnosti Richard Banks (Peter Mullan) i njegova savjetnica Alison (Green) pokušat će ući u trag tim teroristima. Ubrzo ćemo shvatiti i da savjetnicu engleskog ministra i francuskog plaćenika veže zajednička prošlost, a iako je u početku "Liaison" nudio zanimljivu premisu i činio se iznimno zanimljiv i dosta aktualan, vrlo brzo se to pretvorilo u priličan kaos.

Sama ideja serije kako cijela sigurnosna mreža određene zemlje, ovaj puta Velike Britanije, može biti itekako osjetljiva na ovakve cyber-napade iznimno je zanimljiva. Podjednako su zanimljivi i odnosi zemalja odnosno Britanije i ostatka Europe nakon Brexita i puno toga je tu i dalje očigledno nerazjašnjeno i u stvarnosti kada je u pitanju suradnja pa i u takvim delikatnim pitanjima kao što su obavještajni i sigurnosni sustavi. Što bi se dogodilo s privatizacijom održavanja tih sigurnosnih sustava, što je zapravo i, shvatit ćemo, jedan od glavnih ciljeva organizacije koja stoji iza svega.

Sve to nabrojano u teoriji tu zvuči itekako zanimljivo (po tom high-tech cyber terorizma pitanju puno je bolje osmišljena i izvedena britanska serija "Capture"), no francusko - britanski dvojac Virginie Brac i Stephen Hopkins ovdje je sve tako zakomplicirao i spetljao da je to vrlo brzo izgubilo na dinamici i počelo se to raspadati nakon nekog vremena. Okupljena je tu i prvoklasna glumačka ekipa koja se itekako trudi spasiti "Liasion", no kako vrijeme prolazi, sve se tu više petlja, odlazi u neke prilično nelogične, a s druge strane nerijetko u preočigledne smjerove tako da je to definitivno ispalo bitno slabije od onoga što sam očekivao, iako pasionirani ljubitelji trilera možda i neće biti previše razočarani.

IMDB LINK 

Primjedbe