SALVADOR (1986,SAD) - 8/10


 

Iste godine kada je snimio svoj najpoznatiji, meni i najbolji film odnosno "Platoon", Oliver Stone je izbacio još jedan film. "Salvador" danas ne uživa ni izbliza isti status kao vijetnamska ratna drama koja mu je donijela prvog Oscara za režiju, a zanimljivo je kako je za oba filma Stone bio nominiran za Oscara i za najbolji originalni scenarij, no nagrada je otišla Woddyu Allenu za "Hannah i njezine sestre". Jedinu nominaciju za glavnu ulogu Jamesu Woodsu je donijela uloga iskusnog novinara i fotografa Richarda Boylea koji se zaputio u Salvador gdje upravo bijesni građanski rat.

Kao i dobar dio ostalih filmova, Stone je i "Salvador" osmislio prema stvarnim događajima i drugim ljudima, no ostala je ova pustolovna drama nekako u sjeni jednog filma sa sličnom tematikom iz 1984. godine. Naravno, riječ je o "Poljima smrti" Rolanda Joffea o tragediji u Kambodži i dolasku na vlast Crvenih kmera te novinaru Sydneyu Schanbergu koji je za izvještavanje iz te azijske zemlje nagrađen Pulitzerovom nagradom. Baš kao i Schanberg i Boyle je stvarna ličnost, američki novinar koji je izvještavao sa svih strana svijeta i sa svih kriznih područja još od šezdesetih, a i preminuo je 2016. godine na Filipinima izvještavajući o počecima vladavine tamošnjeg predsjednika Rodriga Dutertea.

Schanberg je dobio Pulitzera za Kambodžu, a ja sam zadnji novinar koji je ostao ondje, stalno ponavlja brbljavi, potpuno izgorjeli Boyle čiji je život potpuna katastrofa. Zbog kombinacije lošeg karaktera, arogancije i ljubavi prema alkoholu i drogama, Boyle je u besparici i već je neko vrijeme bez posla i praktički niti jedna medijska kuća ne želi imati posla s njim. Praktički sve kontakte i veze koje je imao, on je uspio upropastiti i uništiti, a jednog jutra nakon što shvati da ga je ostavila žena i uzela dijete, Boyle će se s podjednako pijanim prijateljem Doctorom Rockom (James Belushi) zaputiti u Salvador.

Izvještavao je odande prije petnaestak godina kada je izbio tzv. nogometni rat između Salvadora i Hondurasa, ima još neke kontakte ondje i vjeruje da bi moglo ondje biti posla za njega. No, kada stigne u Salvador, Boyle će shvatiti da je situacija bitno drukčija nego što se izvještava u Americi i da građanski rat između vojne hunte i pobunjenika samo što nije počeo. U brojnim svojim filmovima Stone je bio iznimno kritičan prema američkoj vanjskoj politici i njenom intervencionizmu, izazivanju kaosa na svim stranama svijeta i gušenju brojnih pokušaja buđenja naroda, posebno u Latinskoj Americi. Tako i ovdje SAD i CIA potajno pomažu vojnu huntu koja je započela s masakrom stanovništva, a osim što u svijet pokušava poslati stvarnu sliku s terena, Boyle će pokušati iz pakla Salvadora izvući i svoju mladu ljubavnicu i njeno dvoje djece.

U vrijeme kada je "Salvador" imao premijeru, po filmovima slične tematike najpoznatiji je bio grčko - francuski filmaš Costa Gavras te su mnogi kritičari uspoređivali Stoneov film s djelima starijeg autora. No, podjednako koliko je "Salvador" film o još jednoj ružnoj epizodi američke povijesti i o pomaganju ubilačke vojne hunte u obračunu s vlastitim stanovništvom, kvalitetna je to karakterna studija o čovjeku koji je potpuno izgorio. I vjerojatno je to najbolja Woodsova uloga u karijeri i sjajan je on kao brbljavi, snalažljivi novinar svjestan katastrofe koja se sprema. No, i takav, potpuno rezigniran i razočaran on i dalje ne može protiv onog reporterskog gena i crva i spreman je riskirati život da bi u svijet poslao pravu sliku onoga što se događa.

IMDB LINK 

Primjedbe