SURO (2022,ŠPA) - 7,5/10


 

Najboljim španjolskim filmom snimljenim u 2022. godini proglašen je "As bestas", kombinacija drama i trilera Rodriga Sorogoyena o sredovječnom paru iz Francuske koji je sreću odlučio potražiti u ruralnim dijelovima španjolske Galicije. Svi koji su gledali taj kvalitetan film znaju da se Francuzi baš i nisu pretjerano usrećili u brdima Španjolske, a pomalo je slična ideja debitantskog filma Mikela Gurree. Samo što u njegovom filmu "Suro" (što bismo preveli kao pluto) u ruralni dio Španjolske ne sele stranci, već mladi par iz grada koji upravo očekuje prvo dijete te se radnja ne odvija u Galiciji, već u Kataloniji.

I snimio je Gurrea "Suro" na katalonskom jeziku, a na staro imanje koje je naslijedila od tetke odlučila je preseliti trudna Elena (Vicky Luengo) s mužem Ivanom (Pol Lopez). U uvodnoj sceni vidimo Elenu i Pola kako strastveno zajedno plešu negdje u noćnom klubu, no do kraja filma i završne scene tek jedno od njih će plesati. U međuvremenu će se dogoditi puno toga u ovoj fino promišljenoj kombinaciji drame i trilera o mladom paru koji je očito vjerovao da će ih ruralni život, na starom imanju dodatno zbližiti, no dogodit će se nešto posve suprotno. Tek rubno je "Suro" tipična triler - drama o konfliktu došljaka i lokalaca, no prije svega je to mudra karakterna pa i društvena studija o tradicionalnim rodnim ulogama, rasizmu, imigraciji, odnosu urbanog i ruralnog.

Od početka je jasno da je Elenadominantna u toj vezi dok je Ivan jedan od onih tipova koji vole puno pametovati, mudrovati o svemu i siguran je da jako dobro razumije svijet oko sebe, no realnost će ga vrlo brzo razuvjeriti. Uz veliko imanje u ruralnoj Kataloniji, Elena je naslijedila i šumu hrasta plutnjaka, a upravo je u tijeku sezona skupljanja sirovine odnosno kore stabala od kojih se proizvodi pluto. Lokalac koji je godinama od Elenine tetke u zakup uzimao šumu i bavio se tim poslom, ponovno je s Elenom dogovorio uvjete koji se čine zadovoljavajući za obje strane, no Ivan se želi pokazati sposobnim i spremnim za život na selu pa se i on odlučio pridružiti radnicima na tom nimalo jednostavnom i prilično pipkavom fizičkom poslu.

Ivan je jedan od onih tipičnih idealista, naivac itekako svjestan da živi na ženinoj grbači i ima on onu pomalo patronizirajuću želju i osjećaj da stalno pokušava činiti nešto dobro. Da shvaća probleme ljudi, da zna što je dobro za njih i kako oni žive, no zapravo on ne shvaća ništa. Tako će se on početi petljati u poslove tih ljudi, pogotovo kad shvati da su dobar dio radnika ilegalci iz Maroka koji rade na crno, bez ikakvog osiguranja i zaštite i vjerujući da čini dobro, izazvat će priličan kaos. Kaos će izazvati ne samo na poslu, već i kod kuće u privatnom životu, a želja da se pokaže i da ga se poštuje, vrlo brzo će mu se obiti od glavu.

Snimio je Gurrea autentičnu naturalističku triler / dramu u kojoj je izgradio zanimljive likove i odnose među njima. Premijeru je "Suro" imao na festivalu u San Sebastianu gdje je osvojio nagradu filmske kritike, a bez obzira što se radnja odvija u Kataloniji i što je snimljen na katalonskom, s obzirom da je Gurrea Bask (i to iz San Sebastiana), nagrađen je ovaj film i za najbolji baskijski film festivala. Luengo je bila nominirana i za španjolsku glumicu godine, Gurrea za debitanta godine, a iako je riječ o debitantskom filmu, kvalitetno je to ostvarenje u kojem su podjednako uvjerljivi i profesionalni glumci u glavnim ulogama i ostatak ekipe koji su evidentno naturščici.

IMDB LINK 

Primjedbe