THE COLOR OF MONEY (1986,SAD) - 8/10


 

Paul Newman definitivno spada u uzak krug najvećih i najboljih američkih glumaca svih vremena. No, dok je većina glumaca iz njegove generacije svoje Oscare osvajala na vrhuncu karijere i u najboljim godinama, Newman je, baš kao i recimo Al Pacino u slučaju jedine nagrade za "Miris žene", jedinog Oscara osvojio za film koji nije ni blizu njegova najbolja uloga. Nagrada za ulogu starog biljarista i prevaranta Brzog Eddiea Felsona u drami Martina Scorsesea dijelom je i kompenzacija za prethodnih šest nominacija u ništa, a zanimljivo je kako je za ulogu istog čovjeka nominiran bio i točno četvrt stoljeća ranije. Naravno, riječ je o legendarnom "Hustleru" Roberta Rossena, kada je Oscara za glavnu mušku ulogu osvojio Maximilian Schell za "Suđenje u Nürnbergu".

I dok je u filmu iz 1961. godine Eddie Felson bio na vrhuncu biljarskih i prevarantskih sposobnosti, sada je on tip u šezdesetim godinama koji se umirovio od biljara, a osim što se bavi prodajom alkoholom u Chicagu i dalje iz hobija organizira biljarske mečeve u lokalnom baru. I tipični su to mečevi u kojima njegov igrač Julian (John Turturro u jednoj od prvih uloga) pokušava navući igrače da se s njim klade u novac misleći da je truba da bi ih nabubetao kad se ulozi povećaju. No, stara strast će se kod Eddiea probuditi kada mladi i karizmatični Vincent (Tom Cruise je savršen izbor za arogantnog i razmetljivog mladića) razmontira njegovog pulena. Situacija je tim bolja jer Vincent već i ima partnericu za izvlačenje novca, djevojku Carmen (Mary Elizabeth Mastrantonio) i Eddie je siguran da je pronašao tandem uz koji bi mogao izvući lijepu količinu novca od biljarista diljem Amerike.

Ipak, pitanje je samo koliko je Vincent spreman učiti, i to ne po pitanju biljara gdje je valjda najbolji igrač kojeg je Eddie ikada vidio, već u hustlanju, prevarama, taktiziranju i kemijanju kako bi od suparnika uspjeli izvući što više novaca. Osvojen novac duplo je slađi od zarađenog, objašnjava iskusni lisac mladom i tvrdoglavom talentu dok ga pokušava naučiti kako biti najbolji i u ovome drugome, ne samo biljaru, no istovremeno će se u Eddieu buditi i stara vatra i želja da se i sam ponovno okuša u biljaru. Iako "Boja novca" sasvim sigurno ne spada u sam vrh stvaralaštva Martina Scorsesea, bio je to iznimno zanimljiv, dinamičan, uzbudljiv film prepun preokreta i iznenađenja i u kojem zapravo prvenstveno treba uživati u Newmanovoj izvedbi.

Iako je Oscara trebao osvojiti odavno, nagrada mu je ovaj puta otišla i više nego zasluženo i baš kao što je slučaj s "Kišnim čovjekom" snimljenim godinu, dvije kasnije, očigledno je koliko je tu Newman dominantan u odnosu na Toma Cruisea, baš kao što je bio slučaj s Dustinom Hoffmanom. Osim što je Newman osvojio Oscara, imao je "The Color of Money" još tri nominacije (sporedna ženska uloga, adaptirani scenarij i produkcijski dizajn), a jedan od suparnika na turneji Amerikom kojeg će Vincent s pol snage isprašiti bio je i Iggy Pop.

IMDB LINK 

Primjedbe