THE ETERNAL DAUGHTER (2022,GBR) - 5/10


 

Nikako ja na zelenu granu s hvaljenom britanskom filmašicom Joannom Hogg čiji mi je prethodnik, "The Souvenir" bio nevjerojatno dosadan, zamoran i pretenciozan da njegov nastavak nisam ni pokušavao gledati. Svejedno sam odlučio pogledati i njenu "Vječnu kćer", no bilo je to još iritantnije i dosadnije i baš me ova misteriozna drama fino naživcirala. Ponovno je Hogg posegnula u vlastiti život i vlastita iskustva i snimila film o odnosu sredovječne filmašice sa svojom majkom, a Tilda Swinton tu je odglumila i tu filmašicu i svoju majku. Pokušala je Hogg tu na pomalo tragu Marcela Prousta krenuti u potragu za izgubljenim vremenom i reminsicirati odnos s majkom kojoj je očito stalno pokušavala udobrovoljiti i truditi se da ona bude sretna i zadovoljna, a činilo joj se da ova to nikad nije cijenila.

Julie (Swinton) je sa starom majkom (Swinton) doputovala u neki tipični britanski staromodni hotelčić koji djeluje kao ona tipična dača iz Downton Abbeya ili Gosford Parka. Ona je stigla ondje kako bi napisala film o svom odnosu s majkom i pokušava od nje doznati neke detalje iz njenog života, posebno mladosti. Taj pomalo gothic hotelčić nije izabrala slučajno jer je majka upravo ondje živjela neko vrijeme dok je bila mlada, no stalno kao da će nešto Julie odvraćati od posla koji je zamislila. Ondje je i prilično neprijatna i nesusretljiva recepcionerka koja ujedno radi i u restoranu i čini se kao da joj je mentor bio lik Ricka Mayalla iz "Guest House Paradiso".

Iako Hogg pokušava postići nei gothic ugođaj i snimljen je "The Eternal Daughter" u nekom staromodnom štihu, bilo je to tako dosadno. Staro je to zdanje koje stalno škripi, cvili, vjetar puše kroz prozore, Julie ne može spavati pa sa svojim psom noćima uokolo šeće i povremeno joj se čini da je nešto tu vani pa se preplaši. Film je to struje svijesti u kojem se gotovo ništa ne događa u doslovnom smislu, a baš kao što je Julie u kreativnoj blokadi i nikako da krene pisati scenarij o životu s majkom i nikako da se odluči za određeni koncept, imam dojam da je u takvoj situaciji bila i Hogg. No, to je nije spriječilo da snimi film gotovo ni o čemu, film koji djeluje kao nekakva ideja s kojom ni sama nije načisto što bi zapravo s njom.

IMDB LINK 

Primjedbe