THE GRANDFATHER / EL ABUELO (1998,ŠPA) - 7/10


 

Ime Josea Luisa Garcia vjerojatno nikome ne bi palo na pamet kada bi se krenuo razmišljati o najvećem španjolskom filmašu svih vremena, no upravo je on rekorder po broju filmova iz Španjolske koji su bili nominirani za Oscara. Jedan od njih, "Volver e empazar" osvojio je prvog od četiri Oscara za Španjolsku u kategoriji najboljeg stranog filma, a Garcievi filmovi još tri puta su bili nominirani. Jedan od njih je i "El abuelo" odnosno "The Grandfather", staromodna i prilično sentimentalna drama. Klasični stil i sentimentalnost i inače su odlike Garcievog stvaralaštva, a radnja se ovdje odvija na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Don Rodrigo (Fernando Fernan - Gomez), grof Albrita i ostarjeli španjolski aristokrat, vratio se kući nakon što je u Americi potrošio svoje bogatstvo. Obiteljski posjed ranije je prenio na sina, no on je u međuvremenu umro, a posjedima sada upravlja njegova snaha Lucrecia. Tu strankinju engleskog porijekla stari Don Rodrigo nikad nije volio, pogotovo nakon što je saznao da jedna od njezinih kćeri nije njegova unuka. U pismu koje mu je prije smrti poslao sin, Rodrigo je saznao da je jednu od dvije kćeri Lucrecia dobila tijekom afere s pariškim slikarom. Zbog toga je stari aristokrat odlučio doznati koja je stvarno njegova unuka.

I djeluje sve to komorno, teatralno, potpuno na tragu klasičnih španjolskih filmova iz pedesetih i šezdesetih u kojima gotovo pa se osjeti nostalgija za tim starim, gotovo pa feudalnim vremenima. I stari Rodrigo pravi je relikt tih nekih prošlih i davno zaboravljenih vremena, član nekoć ugledne velikaške familije koji je danas nitko i ništa. No, svejedno je on ponosan starac koji se i dalje pokušava držati nekog starog kodeksa, a iako ga dugo nije bilo kod kuće, jako dobro on zna sve te ljude koji su danas postali jako bitni. Jako dobro on zna te sitne duše, te licemjere koji su mu se ulizivali i molili ga za usluge dok je bio moćan, a sada izigravaju velike face.

IMDB LINK 

Primjedbe