THE INTEGRITY OF JOSEPH CHAMBERS (2022,SAD) - 7/10


 

Robert Machoian se i kvalitetnim prethodnim filmom "The Killing of Two Lovers" predstavio kao novo zanimljivo ime na američkoj nezavisnoj sceni, a s "The Integrity of Joseph Chambers" taj je status potvrdio. Premijeru je ova drama imala na Tribeci, a ponovno je Machoian radnju smjestio u neki od pasivnih krajeva Amerike, ovaj puta Alabamu. Ponovno je glavnu ulogu dodijelio Clayneu Crawfordu koji je naslovni anti-junak, Joseph Joe Chambers koji će se naći u središtu ogromne moralne dileme i pokušat će učiniti ono što je ispravno.

U prethodnom filmu Crawford je bio dugokosi, bradati tip iz ruralne Amerike koji je odlučio ustrijeliti ženu i njenog ljubavnika. Sada se on ošišao, obrijao bradurinu i ostavio solo brkove, valjda kako bi se bolje uklopio u društvo ruralne Alabame gdje se priženio i odlučio stvoriti život. Kako su svi ondje lovci, tako se i Joseph želi dokazati pa se jednog jutra odlučio sam zaputiti u lov. Iako ga supruga Tess (Jordana Brewster) upozorava da se ne treba nikome dokazivati, da ostane još neko vrijeme u krevetu, Joseph se svim silama želi pokazati kao tip sposoban brinuti za svoju obitelj i po tim ruralnim, gotovo survivalističkim pravilima.

Uvjeren je da će ga samostalno ubijanje jelena u lovu uvesti među društvo, bez obzira što on očito sasvim solidno privređuje kao prodavač osiguranja i što sasvim korektno skrbi za obitelj. Ona ne želi da se i njen Joseph pretvori u dio lokalne "End of the World Fox News" ekipe kojoj je najbitnije da se znaju snaći kad dođe novi građanski rat ili apokalipsa, no on je uporan. Želi se dokazati i pokazati iako nam je od početka jasno da on ne samo da nije neki lovac, već nema ni pušku, ni auto, ni opremu. Ali ima volju, a izgleda i sreću jer će nakon nekog vremena i bauljanja po šumi ugledati trofejnog jelena čiji bi ga odstrijel mogao odvesti na pijedestal kod lokalnih white-trash hilbilija kojima je nešto takvo smisao života.

No, umjesto jelena, Joseph će odstrijeliti nešto drugo i naći će se vrlo brzo u velikoj moralnoj dilemi. Počet će ga proganjati misao koji ga je quratz uopće tjerao u šumu i što mu je to trebalo. Kao Dafoeov Isus na križu u Scorseseovom "Posljednjem Kristovom iskušenju" razmišljat će on o verzijama budućeg života ako postupi na jedan ili drugi način, a u prvi plan doći će ono iz naziva filma, njegov integritet. I premda je opet Machoian snimio relativno jednostavan film u kojem imamo tek nekoliko likova na jednoj lokaciji, ponovno je to zanimljivo i pametno osmišljena drama o pravim i pogrešnim životnim odlukama.

IMDB LINK 

Primjedbe