THE JUDGEMENT (2021,NIZ) - 8/10


 

Nagradu za najbolji nizozemski film snimljen u 2021. godini osvojila je ova iznimna kombinacija trilera i drame snimljena prema istinitim događajima. "The Judgement" se bavi poznatim nizozemskim slučajem ubojstva s prijelaza iz 20. u 21. stoljeće, a film je to koji slijedi klasike žanra kao što su "Svi predsjednikovi ljudi" ili "Spotlight" te istragu zločina koji je šokirao Nizozemsku pratimo iz perspektive televizijskog novinara. On je Bas Haan (Fedja van Huet), istraživački novinar emisije na nizozemskoj televiziji koji se, baš kao i svi mediji u zemlji, zainteresirao za slučaj hladnokrvnog ubojstva bogate udovice.

Na brzinu je osumnjičen, optužen, potom i osuđen njen knjigovođa Ernest Louwes, no Haan je uvjeren da on nije ubojica, već da je bez pravovaljanih dokaza osuđen krivi čovjek. Trajat će trakavica oko ovog slučaja desetak godina, stalno će se pojavljivati neki novi dokazi, a snimio je Nizozemac Sander Burger iznimno dinamičan i intrigantan, ali i kompleksan film. Ubojstvo u Deventeru, kako su nizozemski mediji nazivali ovaj slučaj, bila je prvoklasna medijska roba ondje godinama, a cijeli slučaj pretvorit će se ubrzo u potpuni senzacionalizam i eksploataciju.

Posebno kada se u slučaj uključi kontroverzni nizozemski poduzetnik Maurice de Hoorn, tip koji će također povesti zasebnu istragu uvjeren da knjigovođa nije kriv. Gotovo svakodnevno on će gostovati u raznim televizijskim emisijama, iznositi neke nove zaključke, čak će javno za ubojstvo optužiti drugu osobu, nakon čega pratimo i kako će se polako u pakao pretvarati život te osobe optužene za ubojstvo. Naziv filma "The Judgement" je prilično dvosmislen jer iako pratimo tu suđenja za ubojstvo, bavi se on i time kako izgleda život nekoga koji nije ne samo osuđen, već ni formalno optužen, ali ga je zato javnost unaprijed osudila.

Film je to koji sjajno prikazuje kolika je moć medija i kako je vrlo lako manipulirati ljudima te koje su to etičke granice koje mediji ne bi smjeli ili trebali prijeći, no etika danas malo koga zanima. Sve je danas u službi gledanosti, klikanosti, paralelno s time i profita, a "The Judgemenet" izvrsno prikazuje to vrijeme na prijelazu stoljeća kada je televizija bila na vrhuncu popularnosti dok se internet još sramežljivo probijao. Kako će vrijeme prolaziti, tako će se i Haan iz tipa koji je također jurio za senzacijama i isključivo ga je zanimalo da bude prvi, pretvoriti u tipa koji je svjestan vlastite društvene uloge i koji će pokušati do kraja istjerati istinu.

IMDB LINK 

Primjedbe