THE PEACOCK'S PARADISE (2021,ITA) - 6/10


 

Cijela talijanska i, shvatit ćemo, prilično disfunkcionalna obitelj okupit će se na obiteljskoj proslavi matrijarhinje Nene (francuska glumica Dominique Sanda koja je najpoznatije uloge imala davnih dana, u Bertoluccijevim "Konformistu i "Novecentu"). Ona s mužem Umbertom, kućepaziteljicom Luciom i njenom nijemom kćeri Graziom živi u stanu u Bologni, a ondje će se zaputiti Nenina i Umbertova djeca sa supružnicima / partnerima i djecom. Stižu na ručak tako njihova kćer Caterina (Maya Sansa) s bivšim mužem Manfredijem (Fabrizio Ferracane) jer roditeljima još nije otkrila da se razvela, a u drugom autu Manfredija čeka nova, puno mlađa partnerica Joana (hrvatska glumica Tihana Lazović).

Tu je i sin Vito (Leonardo Vidi) koji stiže s partnericom Adelinom (Alba Rohrwacher) s kojom se planira vjenčati, no nemaju novca pa se nadaju da će im roditelji opet uskočiti i posuditi pare nakon što su prethodno sprčkali novac koji su dobili za pokretanje biznisa. S njima je i kćer Alma, ali i kućni ljubimac paun kojeg djevojčica nije željela ostaviti samog kod kuće. I svi nešto tu skrivaju jedni od drugih, pretvaraju se za obiteljskim ručkom i trude se prikazati u što boljem svjetlu te prikriti svoje životne neuspjehe, a situacija će eskalirati kada paun odluči glumiti galeba i skoči s balkona trećeg kata zgrade.

Činjenica je da smo već imali prilike gledati pregršt puno zanimljivih i boljih filmova slične tematike u kojima se iz određenih razloga okupljaju članovi obitelji koj se duže vrijeme nisu vidjeli. Na pamet mi tu odmah recimo pada iznimni "August: Osage County" gdje je to ipak izvedeno puno, puno bolje. Iako je iskusna Laura Bisupuri (prethodni "Figla Mia" također s Albom Rohrwacher, ali i Valeriom Golino bio je ipak nešto bolji) okupila tu dobru glumačku ekipu, ostao mi je "Il paradiso sel pavone" ipak nekako osrednji, prosječan u kojem je ipak solidno iskorištena metaforika pauna koji se razmeće raskošnim perjem sve dok naglavačke ne aterira s terase.

IMDB LINK 

Primjedbe