WORLD WAR III (2022,IRN) - 8/10


 

Još jedan izniman, originalan i prilično šokantan film stiže nam iz Irana, a Houman Seyyedi je za "Treći svjetski rat" dobio nagradu za najbolji film u sekciji Horizonti festivala u Veneciji. Seyyedi možda ne spada u krug onih najpoznatijih iranskih filmaša, a njegov put je prilično zanimljiv jer je prvo on počeo pisati i režirati filmove da bi se s vremenom prometnuo u podjednako traženog glumca. Osim Seyyedia, nagradu je u Veneciji dobio i glavni glumac Mohsen Tanabandeh i jednostavno je nevjerojatno gdje ti Iranci stalno izvlače te fantastične glumce.

Tanabandeh je Shakib, beskućnik i nadničar koji je prije dosta godina ostao bez obitelji koja je stradala u potresu. Nekoliko zadnjih godina on je u vezi s Ladan (Mahsa Hejazi), gluhonijemom prostitutkom, a jedan od poslova koje će dobiti je i onaj na izgradnji seta za snimanje ratnog filma. Da situacija bude bizarnija, snimaju Iranci tu nekakav film o II svjetskom ratu i koncentracijskim logorima, a nakon izgradnje seta, producenti će Shakiba angažirati i kao statista. Kad glumac koji je trebao odglumiti Adolfa Hitlera tijekom snimanja doživi infarkt, producenti će baš Shakiba uzeti za ulogu Führera, a osim puno bolje plaće, bit će mu osiguran i smještaj u kući za vrijeme snimanja filma.

Kad njegova gluhonijema djevojka sazna da Shakib sada barem privremeno ima kuću, potražit će od njega pomoć i pobjeći će od svodnika. Shakib će joj ponuditi skrovište, no sve će se vrlo brzo pretvoriti u potpuni kaos i katastrofu. Od početka do kraja sve tu djeluje pomalo bizarno i kaotično, a to se potencira nemirnom kamerom iz ruke. Cijela ideja ovdje je pomalo apsurdna jer od početka je tu bizarna premisa o tome da Iranci snimaju nekakav film o zločinima nacista u II svjetskom ratu za koji je iz aviona vidljivo da će biti monumentalni treš.

Tako i "World War III" gotovo kreće kao apsurdistička crna komedija, no s vremenom će se to pretvoriti u nešto puno mračnije. U prvoklasni triler, jezivu tragediju u kojoj će se sudbina poigrati tako da očajni čovjek sa samog dna društvenog ljestvice zaigra jednog od najgorih zločinaca u povijesti čovječanstva. Shakibova nada da bi mu nastup u filmu mogao donijeti nešto dobroga i iskorak u životu, vrlo brzo će se rasplinuti, a njegov život će skliznuti u još gori kaos. Ovaj je film samo još jedan od dokaza da se u Iranu snimaju vrhunski filmovi i da na tamošnju kinematografiju treba obratiti punu pažnju.

IMDB LINK 

Primjedbe