ŽIV ČOVEK (2020,SRB) - 7/10


 

Živi brzo, umri mlad i budi lijep leš, izjava je koja se pripisuje Jamesu Deanu iako je ona izrečena u jednom od omiljenih mu filmova "Knock on Any Door" iz 1949. godine. Po toj krilatici očigledno je živio i glavni (anti)junak šestog filma srpskog filmaša Olega Novkovića, ostarjeli beogradski roker i član popularnog benda Sinovi, Igor Đelić - Đela (Nikola Đuričko). I dok Đela očigledno nije uspio umrijeti mlad uslijed tog sex, drugs and rock'n'roll stila, uspjelo je to još prije dvadesetak godina njegovom najboljem prijatelju i kolegi iz benda. I Đela je tipični primjer starog dečka, tipa od 40+ plus godina koji se očigledno nikad nije uspio smiriti i prilagoditi na neki nazovimo to normalan život za ljude njegovih godina.

Život mu je i dalje kaotičan, alkohol i droga njegova su svakodnevica, a iako je u braku sa Sunčicom (Nada Šargin) i s njima žive sin i kćer, ne libi se on zavoditi gotovo svaku ženu koja mu se nađe na putu. Sunčica je bivša narkomanka i također očigledno dosta teška i komplicirana osoba te se njih dvoje stalno svađaju, čak i tuku, a tu ionako kaotičnu svakodnevicu dodatno će potencirati neočekivano i uznemirujuće ženino priznanje kao i novost da mu je 19-godišnja kćer trudna. Pokušat će Đela krenuti ispočetka i pomislit će da je konačno stiglo vrijeme da bi mogao ispraviti neke pogreške iz prošlosti, no situacija će se potpuno oteti kontroli i odvesti ga u posve drukčijem smjeru.

Bio je "Živ čovek" pomalo melankolična humorna drama o tom rock'n'roll stilu života i tipu koji je očigledno nekoć bio faca, no slavni dani za Đelu su davna prošlost. No, taj način života za njega je i jedini način života za kakav zna i takvim stilom kao da je ostvario neku svoju ultimativnu slobodu i uspio živjeti prema pravilima koje je sam stvorio. Ili bolje rečeno bez pravila. Starenje je očito nešto što je netko zaboravio reći tim rock zvijezdama i da ono dolazi s godinama, a film je to posebnog duha i Đuričko cijeli film nosi uvjerljivom i karizmatičnom izvedbom pa i kada "Živ čovek" skrene u neke neočekivane vode. 

IMDB LINK 

Primjedbe