VREME ZLA (2021,SRB) - 8/10


 

Bila je ova 15-djelna serija jedan od najambicioznijih projekata u modernoj srbijanskoj televizijskoj produkciji, a glumac i producent Goran Šušljik (koji je i odglumio jednu od glavnih uloga) bacio se na ekranizaciju romana Dobrice Ćosića. Njegovi romani "Grešnik", "Otpadnik" i "Vernik" objavljeni u drugoj polovici osamdesetih izazvali su tada prilične kontroverze jer su prikaz nastanka socijalističke Jugoslavije opisali bitno drukčije od onoga što je bila ustaljena dogma. Radnja se u seriji odvija od 1939. godine (uz povremene flešbekove u ranija razdoblja kako bismo dobili dodatnu dubinu priče i pozadinu odnosa likova) pa do sloma Užičke republike odnosno do potkraj 1941. godine.

Pratimo tu kako je izgledala situacija u Srbiji uoči i na početku II svjetskog rata, a povremeno je to nadograđeno i arhivskim snimkama tog razdoblja. Okupljena je tu i prvoklasna glumačka postava sastavljena od brojnih poznatih srpskih kazališnih i filmskih glumaca, a u jednoj od glavnih uloga je i poznati hrvatski glumac Goran Bogdan. On je Bogdan Dragović, komunistički prvoborac koji se partiji pridružio odmah nakon Prvog svjetskog rata, no nakon izlaska iz zatvora sredinom tridesetih i odlaska na zadatak po nalogu Moskve u Pariz, on je krajem tridesetih proglašen za izdajnika, trockista jer se javno pobunio protiv Staljinovih metoda.

Iako je očito da je Bogdan pravovjerni, iskreni komunist, drugovi su ga se odrekli i odbacili, a nakon godina čekanja ostavila ga je i žena, Milena (Nada Šargin) kojoj je dojadilo čekanje. Milena je kćer uglednog beogradskog političara, republikanca i vječnog oporbenjaka Vukašina Katića (Žarko Laušević), beskompromisnog idealista koji je vječni kritičar monarhije i čovjek svjestan da takva centralizirana monarhija nema budućnosti. Očito je on imućan i bogat čovjek, no praktički svi članovi njegove obitelji zarazili su se komunističkom misli. Njegov sin Ivan (Radovan Vujović) je intelektualac, a Bogdanov i Milenin sin Vladimir (nije teško pogoditi po kome je ovaj student dobio ime!) također je zagriženi komunist, bijesan i ogorčen na oca koji je, prema mišljenju drugova, izdao partiju.

Ima tu još bezbroj važnih likova. Jedan od njih je agent kominterne Petar Bajević (Šušljik), nekoć Bogdanov najbolji prijatelj koji je sada u tajnoj vezi s Milenom dok režiju potpisuje Ivan Živković. I glavni glumci tu su zaista izvrsni i za ovakav sadržaj baš paše taj pomalo teatralni, kazališni stil iako na trenutke odlazi ova serija u nepotrebnu melodramatiku, dijalozi su povremeno usiljeni, a neki podzapleti djeluju besmisleno i nepotrebno. No, "Vreme zla" sve je ne samo banalna serija, već je ovdje to prevratno razdoblje početka četrdesetih obrađeno studiozno, dubinski i nadasve kvalitetno.

Iako su glavni likovi tu fikcionalni, povremeno se tu pojavljuju i neke povijesne osobe kao što su namjesnik Pavle (Sergej Trifunović), predsjednik kvislišnke vlade za vrijeme njemačke okupacije Milan Nedić i mnogi drugi. Počevši od Vukašina pa preko Bogdana do Vladimira, svi likovi tu kao da su rastrgani između dužnosti prema obitelji i državi, idejama i idealima. Vidimo tu kako su zapravo naivni bili ti predratni komunisti koji su funkcionirali na daljinski upravljač iz Moskve i shvaćamo tu zaslijepljenost tim idejama revolucije, pričama o bratstvu, jedinstvu i jednakosti, ni ne shvaćajući da je Sovjetski savez pod Staljinom totalitarna država terora, krvi i gladi.

No, činjenica je da su isti ti komunisti bili jedini koji su imali muda oduprijeti se nacistima i njihovim pomagačima za vrijeme okupacije. Jedan od najjačih aduta ove serije zasigurno su i kvalitetno izgrađeni, zaokruženi likovi čiju motivaciju možemo shvatiti i možemo razumijeti unutarnje i vanjske konflikte koje oni u sebi nose. Iako rijetka koja serija danas ima 15 epizoda, nema tu (previše) nepotrebnih razvlačenja i gubljenja fokusa i do kraja shvaćamo da praktički svih tih deset ili petnaest glavnih likova tu zaista ima svoju funkciju u priči i svi su oni podjednako važni. Pošto i inače volim ovakve sadržaje čija je radnja smještena u neko povijesno razdoblje, pogotovo ovako zanimljivo i kompeksno, itekako sam uživao gledajući "Vreme zla".

IMDB LINK 

Primjedbe