SON - MOTHER (2019,IRN) - 6,5/10


 

Još jedna potresna i realistična drama stiže nam iz Irana, a tamošnja aktivistica za ljudska prava, posebice prava žena Mahnaz Mohammadi snimila je film koji problematizira stanje u tamošnjem društvu. "Son - Mother" premijerno je prikazan na festivalu u Torontu, a kao što i sam naziv filma sugerira, priča je to o odnosu sina i majke. Film je Mohammadi podijelila u dva poglavlja i u prvom priču pratimo iz perspektive majke, udovice Leile koja je majka 12-godišnjeg sina Amiralija i malene djevojčice. Radi ona zahtjevan fizički posao u tvornici koja u je teškim problemima ponajviše zbog sankcija, a prilika za izlaz iz siromaštva i bijede za Leilu će se ukazati kada joj vozač tvorničkog autobusa ponudi brak.

Kazem je također udovac, nešto stariji tip koji se ne čini kao loš čovjek, no kako je ovo ipak iranski film, naravno da se tome mora ispriječiti neka apsurdnost tamošnjeg društva i sustava. Kako Kazem ima kćer sličnih godina kao što je Leilin sin, tako je njegov jedini uvjet da se ona mora riješiti sina ako pristane na brak jer bi bilo nedolično da dječak živi pod istim krovom kao i njegova kćer. I premda je u početku Leila odlučna i ne želi ostaviti sina, nakon što dobije otkaz u tvornici, shvatit će da nema izbora i pristat će na udaju. Na svu sreću, ili joj se barem tako čini, tu je stara susjeda koja joj nudi pomoć i preporučuje da sina ostavi u internatu za gluhu djecu dok s novim mužem ne uspije dogovoriti da prihvati i njenog sina, a nakon što Amirali završi ondje, priču počinjemo pratiti iz njegove perspektive i ta priča postaje sve strašnija i tužnija.

Snimljen je "Son - Mother" u tipičnom iranskom naturalističkom stilu, a iako sam već pogledao bezbroj filmova iz te zemlje, uvijek me iznenadi i šokira rigidnost i zatucanost tamošnjeg društva koje je očito neiscrpna inspiracija za sve te filmaše. I naracijski je ovo bilo zanimljivo jer dok se prvo poglavlje naziva Sin, pratimo u njemu priču o majci, dok u drugom poglavlju naziva Majka, zapravo vidimo sudbinu sina. Ponovno je to film koji problematizira status žena u iranskom društvu i praktički sa svakim novim filmom iz te zemlje, dobivamo sve dublji i bolji uvid kako žene ondje nemaju gotovo nikakva prava i kako uvelike ovise o milosti muškaraca.

IMDB LINK 

Primjedbe