A FACE IN THE CROWD (1957,SAD) - 9/10


 

Larry Lonesome Rhodes (Andy Griffith) je lutalica i pijanac iz ruralnog Arkanzasa kojeg će slučajno u zatvoru pronaći radijska voditeljica Marcia Jeffries (Patricia Neal). Na lokalnom radiju na ruralnom sjeveroistoku Arkanzasa vodi ona emisiju u kojoj ugošćuje obične, prosječne ljude, a taj neposredni brbljavi galamdžija i pijanac s gitarom u ruci pretvorit će se u instant zvijezdu. Sve što govori i radi Lonesome, bit će prava muzika za uho publike i vrlo brzo on će shvatiti što ljudi vole i postat će on preko noći iznimno popularan i obožavan. Preko lokalnog radija prijeći će on na veći radio pa na televiziju, a ubrzo će postati i nacionana zvijezda, no pokazat će se da Lonesome baš i nije takav bedak kakvim se voli predstavljati.

Kad Marcia shvati da je iz boce pustila duha koji može biti itekako opasan i da je stvorila pravo čudovište, već bi moglo biti prekasno, a ova sjajna satira legendarnog Elie Kazana podjednako je relevantna danas kao i krajem pedesetih kada je snimljena. Moglo bi se Lonesomea opisati i kao preteču današnjih reality zvijezda, influencera, tipa koji zna kako se podilazi masama i koji je, pokazat će se, spremen svoju moć i utjecaj iskoristiti za svakog onog tko mu je voljan platiti više. Sredinom pedesetih Kazan je bio možda i najvažniji i najtraženiji redatelj koji je otkrio Marlona Branda i Jamesa Deana, a "A Face in the Crowd" je slijedio nakon nevjerojatno uspješnih "Na dokovima New Yorka" i "Istočno od raja".

Ovaj puta Kazan je otkrio Griffitha kojem je uloga Lonesomea bila i prva u karijeri, a osim njemu, ovaj je film bio i debi za tada mladu Lee Remick koja će ovdje postati mlada supruga glavnog junaka. "A Face in the Crowd" je ujedno i politički najangažiraniji Kazanov film, a perfektna je to satira koja je dijelom osmišljena i kako bi se prikazala pa i upozorila publika na potencijalnu moć televizije koja je u to vrijeme postajala sve popularniji medij. Film je to koji sjajno prikazuje i kako funkcionira marketing i kako se uz dobar marketing publici bez problema mogu prodati razne ideje i poruke, a priprosti seljak i čovjek iz naroda kojeg svi smatraju jednim od svojih, običnih, prosječnih ljudi, čini se kao savršeni kanal za to.

IMDB LINK 

Primjedbe