A HIGHER LAW (2021,RUM) - 8/10


 

Rumunjski film donio nam je puno dobrog i zanimljivog u 21. stoljeću, a vidjet ćemo hoće li čovjek po imenu Octav Chelaru krenuti putem svojih slavnih i poznatih sunarodnjaka. Bio je "Balaur" ili "A Higher Law" debitantski dugometražni film za ovog autora rođenog 1991. godine i odmah je Chelaru pokazao da je izniman talent. Snimio je on zbilja dobru kombinaciju trilera i drame, zrelu, pametnu i sjajno promišljenu društvenu i karakternu studiju koja je imala i osam nominacija u izboru za rumunjski film godine.

Film je to koji se stilom, estetikom pa i tematikom dobrim dijelom naslanja na rumunjski novi val, naturalistička i realistična drama u kojoj je u središtu pažnje žena u kasnim tridesetima i djeluje ona kao da je zaglavila u životu i braku koji kao da je guše. U uvodnoj sceni Ecaterinu (Malina Manovici) vidimo kako džogira šumom sve do mjesta na kojem pod kamenom skriva cigarete. Shvatit ćemo da već taj uvodni detalj simbolizira njen gotovo potpuni nedostatak slobode, prilagođavanje drugima i potiskivanje onoga što bi željela. A željela bi sigurno ova vjeroučiteljica u srednjoj školi više od onog što joj nudi konzervativni muž, svećenik Dragoš (Alexandru Papadopol).

Iako ona predaje vjeronauk u nekom malom rumunjskom gradu, a među učenicima je i njen 16-godišnji sin Florin, čini se da Ecaterina potiče svoje učenike na debatu i razmišljanje, na propitkivanje kršćanskih dogmi. Čine se to više kao satovi filozofije i razglaba ona s nekolicinom aktivnih učenika o slobodnoj volji i predodređenosti, o smislu života, može li čovjek odoljeti kušnjama, a i sama će se ubrzo naći u velikoj kušnji. No, prije toga shvatit ćemo kako se Ecaterina osjeća. Kako joj se stalno nabija neki osjećaj krivnje, što god napravila ne valja, a vječno joj se na nos nabadaju neki grijesi iz davne prošlosti. Očajna je ona i nesigurna, ponižena i frustirana, čak počinje vjerovati da je sve ono što se o njoj govori zaista istina.

No, kada u njen razred stigne novi učenik, 16-godišnji Iuliu, povratnik iz Njemačke koji navodno živi s bakom, cijela ova priča dobit će neočekivani twist. Taj naizgled šarmantni tinejdžer za kojeg ćemo shvatiti da je sve samo ne bezazlen, počet će provocirati Ecaterinu, čak joj se otvoreno i nabacivati. Proturječit će joj on na satovima, izazivati i kritizirati neke vjerske dogme, a situacija će se vrlo brzo potpuno oteti kontroli. I neće se tu samo na kušnji naći Ecaterinina vjera, a protiv svojevrsnog emotivnog i psihološkog zatvora u kojem je zaglavila, ona će reagirati na sebi posve netipičan način.

Žena kojoj se očigledno cijelog života nabijala neka krivnja i svi su joj govorili što i kako, a ona se sumbisivno trudila i šutila te se držala nametnuta i ponašala onako kako joj je nametnuto, sada će učiniti nešto posve neočekivano za nju. I njoj samoj njeno će ponašanje biti iznenađujuće i šokantno, no sjajno mladi Chelaru tu izgrađuje odnos nje i muža i u brojnim detaljima vidimo kako se ona osjeća. Sjajna je Manovici kao žena koja će skrenuti sa zacrtanog joj puta, a iz psihološke drame "A Higher Law" će se pretvoriti u iznenađujuće dobar triler te u više nego ugodno i neočekivano iznenađenje.

IMDB LINK 

Primjedbe