ALMA VIVA (2022,POR) - 6,5/10


 

Portugalka Cristele Alves Meira predstavila se u tjednu kritike festivala u Cannesu neobičnom dramom čija je radnja smještena u portugalsku provinciju. Iako magijski realizam prvenstveno vežemo uz Latinsku Ameriku, uspjela je ova dugometražna debitantica u "Alma Vivi" solidno izmiješati naturalizam i autentičnost s praznovjerjima i sujetama ruralnih zajednica, a na kraju se ovaj film umalo pretvorio u crnu komediju. Priču pratimo iz perspektive osmogodišnje djevojčice Salome (igra je redateljicina kćer Lua Michel) koja s majkom živi u Francuskoj, no ljeta ona provodi u majčinom rodnom selu na sjeveru Portugala. Ondje je cijela proširena obitelj, a čini se da je Salome jedino dijete njenih godina koje postoji u cijelome mjestu.

I ima tu zasigurno nešto autobiografskog jer i sama autorica je Portugalka rođena i odrasla u Francuskoj koja je tijekom djetinjstva povremeno boravila kod obitelji u Portugalu, a kako nema vršnjaka, Salome najviše vremena provodi s bakom. No, baka će iznenada umrijeti, a malena Salome će posumnjati da ju je s ribom otrovala susjeda s kojom je u lošim odnosima već desetljećima, otkako joj je ova preotela muža. Da situacija bude gora, praktički cijelo mjesto baku je smatralo nekom vrstom vještice, a nakon njene smrti cijela obitelj će se sa svih strana svijeta okupiti ondje kako bi pokopalo staricu, potom i podijelilo njen imetak.

Do kraja će se sve to gotovo pretvoriti u potpuni cirkus i pomalo mi je žao što Meira nije do kraja otpustila kočnice i zbilja priču odvela u vode urnebesne crne komedije na tragu "Smrti na sprovodu". Umjesto toga, ona se usredotočila na pomalo fantazijske elemente pa će tako djevojčicu nakon smrti bake zaista početi opsjedati staricin duh. Ili će nam se barem tako činiti, u filmu koji kao da se nije mogao odlučiti želi li biti naturalistička opservacija, coming-of-age, crna komedija koja se zafrkava na račun tih zastarjelih ruralnih običaja i praznovjerja ili obiteljska drama. Ovako je to ispalo kao nešto između svega toga, pomalo nedorečeno i s dojmom da se moglo tu izvući puno, puno više.

IMDB LINK 

Primjedbe