APARAJITO (1956,IND) - 9/10


 

"Aparajito" je drugi dio trilogije o Apuu najvećeg indijskog filmaša svih vremena Satyajita Raya (o prvom dijelu trilogije i samom autoru sam više pisao kod prethodnog filma Pather Panchali pa da se ne ponavljam), a riječ je o filmu kojim je svijet konačno saznao za indijsku kinematorgafiju. Osvojio je "Aparajito" Zlatnog lava u Veneciji gdje je premijerno prikazan, a britanska filmska akademija ga je nominirala za film godine. Iako je dio žirija bio za to da te godine nagradu osvoji legendarni "Throne of Blood" jednog drugog slavnog filmaša iz Azije Akire Kurosawe, on je sam godinama kasnije potvrdio da je žiri bio u pravu.
Priča se tu nastavlja doslovno ondje gdje je završio "Pather Panchali". Mladi Apu i njegova obitelj odselili su iz ruralnog Bengala i nastanili su se u Varanasiju gdje njegov otac radi kao svećenik. U međuvremenu je iz dječaka Apu izrastao u mladića, a nakon očeve smrti i povratka na selo, zaputit će se on na studij u Calcuttu, dok će njegova majka ostati sama. I dalje je to dirljiva i upečatljiva drama koja sjajno prikazuje život na području Indije za vrijeme kasnog kolonijalizma, dvadesetih godina prošlog stoljeća. U prvom planu su sada i razlike između života u gradu i na selu te će Apu i njegova obitelj vrlo brzo shvatiti da život u gradu baš i nije tako bajan i sjajan kako su maštali.

No, iako je "Aparajito" i cijela trilogija općenito možda i najbolji prikaz tradicionalnog života u Indiji, Rayevi filmovi su tako upečatljivi i dirljivi jer su to zapravo posve univerzalne priče. Priče s kojima se mogu poistovjetiti ljudi na svim krajevima svijeta, a opet snimljene s toliko mjere, emocije i topline da gledatelj jednostavno Rayu ne može ni zamjeriti što po tehničkim karakteristikama "Aparajito" i načinu na koji je snimljen može djelovati amaterski. Film je to koji sjajno prikazuje i kako je izgledala ta faza modernizacije pa i industrijalizacije Indije, no prvenstveno je to dirljiva i topla drama o žrtvama koje su roditelji spremni podnijeti kako bi djecu izveli na pravi put i omogućili im bolji život nego što su sami imali.

IMDB LINK 

Primjedbe