FALCON LAKE (2022,KAN) - 7/10


 

Charlotte Le Bon frankofona je kanadska glumica koja se kao zanimljiva scenaristica i režiserka predstavila ovom neobičnom coming-of-age dramom. Inspiraciju za "Falcon Lake" pronašla je ona u stripu "Sestra" Bastiena Vivesa koji je također bio jedan od scenarista, a u središtu pažnje ovdje su dječak koji bi ubrzo trebao napuniti 14 godina Bastien (Joseph Engel) i koketna 16-godišnja Chloe (Sara Montpetit). Kad si u tridesetim ili četrdesetima dvije godine razlike i ne igraju neku ulogu, no u nježnim godinama u kojima su glavni likovi ta razlika je itekako osjetna.

I dok je Chloe tinejdžerica svjesna svoje seksualnosti i već ima nekih iskustava po tom pitanju, Bastien je klinjo koji će doslovno jesti iz dlana svakoj curi starijoj koju godinu čim mu ona pokaže neku pažnju. Bastien je s obitelji na jezero negdje u Quebecu stigao iz Francuske, a vikendicu oni dijele s kanadskim prijateljima čija je kćer upravo Chloe. Odmah u uvodu saznajemo da jezero koje su oni odabrali za odmor prati nekakva legenda o duhovima, a od početka i ugođaj i fotografija bitno su drukčiji nego što bismo to očekivali od klasičnog coming-of-age filma o mladenačkim romansama. Kao da i na taj način Le Bon želi sugerirati da to ne može dobro završiti, iako će se vrlo brzo Bastien i Chloe početi zbližavati.

Premijeru je film nastao u kanadsko - francuskoj produkciji imao u redateljskim večerima festivala u Cannesu, a do kraja će Chloe potpuno zaluditi mladog Bastiena. Unatoč razlici u godinama i činjenici da je Chloe razočarana zbog nedavnog prekida s mladićem koji također ljetuje na istom jezeru, njih dvoje postat će bliski, uz naravno tipične mladenačke mušice svojstvene za te godine. Odrasle tu praktički i ne vidimo, osim povremeno u pozadini i zabavljaju se oni na neki svoj način, a djeca su tu slobodna da rade što hoće, no problem je što se klinci Bastienovih godina ponekad mogu tako fatalno zaljubiti još nesvjesni da je to zapravo tek početak njihovog sazrijevanja i samootkrivanja. Bio je "Falcon Lake" na kraju kompleksna i emotivna drama začinjena pomalo ghotic ugođajem i neočekivanim twistom u završnici.

IMDB LINK 

Primjedbe