FAREWELL TO THE LAND (1982,JPN) - 7,5/10


 

Realističnom socijalnom i tada iznimno aktualnom dramom u glavnom programu festivala u Berlinu predstavio se Japanac Mitsuo Yanagimachi. Mogli bismo ovog ne pretjerano poznatog autora nazvati i pretečom njegovog puno poznatijeg sunarodnjaka Hirokazua Koreede koji je praktički nastavio gdje je Yanagimachi u međuvremenu stao. Oba autora specifična su tome jer su u većini svojih filmova pokazivali interes za živote i sudbine običnih "malih" Japanaca i to uglavnom onih koji se ne uklapaju u onaj standardni zapadnjački stereotip o Japancima kao uspješnim i vrijednim ljudima koji uz težak rad postižu rezultate.

Radnja "Farewell to the Land" odvija se u ruralnom Japanu početkom osamdesetih godina i potresna je to socijalna drama koja se bavi temama kao što su obiteljski odnosi, gubitak članova obitelji, ali i ovisnosti. Yukio je tako uvijek osjećao da je u sjeni brata Akihika i da su njega roditelji oduvijek faovorizirali. Akihiko je u međuvremenu u potrazi za boljim životom odselio u Tokio, dok Yukio i dalje s ocem, majkom, ženom i dva sina živi na obiteljskoj farmi i bavi se tradicionalnim načinom života. Bave se oni poljoprivredom, žive skromno, no sve će se to promijeniti kada se Yukiovi sinovi utope na obližnjem jezeru.

Ta će tragedija Yukia ne samo potpuno odvojiti od ostatka obitelji, već će ga odvesti na put autodestrukcije. Postat će on ovisnik o drogama, potpuno će zapustiti autoprijevoznički posao kojim se počeo baviti, a na put prema dolje povest će i novu mladu ženu koju je u međuvremenu pronašao i koja mu je rodila dijete, dok novo dijete ima i s bivšom ženom koja je bila trudna u trenutku nesreće, no svejedno ju je on ostavio sa svojim roditeljima. I bez obzira što mu svi pokušavaju pomoći, Yukio je sam sebi najveći neprijatelj i jednostavno ne želi više živjeti.

IMDB LINK 

Primjedbe