GILDA (1946,SAD) - 8/10


 

Rita Hayworth ostala je upamćena po ulogama fatalnih žena, a možda i najpoznatija njena uloga je u čuvenom film-noiru Charlesa Vidora. Rita se rodila kao Margarita Carmen Cansino u New Yorku 1918. u obitelji profesionalnih plesača, a još kao tinejdžerica debitirala je na filmu. Nakon niza epizodnih uloga u komedijama, kada je promijenila ime u Rita i uzela majčino prezime, počelo joj se otvarati. Četrdesetih je Hayworth bila jedna od najpopularnijih holivudskih zvijezdi, a "Gilda" je od početka zamišljena kao odskočna daska za nju da se iz mjuzikala i komedija prebaci u ozbiljnije uloge.

I to joj je definitivno uspjelo jer nakon "Gilde" je nastupila Hayworth u brojnim noirovima, a najpoznatiji primjer je "Lady from Shanghai" svog tadašnjeg supruga Orsona Wellesa. Ovaj puta fatalna Gilda zavrtjet će glavom dvojici glavnih muških likova i to u Buenos Airesu točno u vrijeme kada na drugim stranama svijeta završava II svjetski rat. Johnny Farrell (Glenn Ford) sitni je američki varalica i kockar kojeg je put nekim čudom odveo do glavnog grada Argentine. Nakon što na prijevaru uspije osvojiti veliki novac u nekoj divljoj kockarnici, od izvjesne smrti i napada bijesnih lokalaca spasit će ga potpuni stranac i još jedan Amerikanac Ballin Mundson (George Macready).

Kad se ispostavi da je Mundson vlasnik elitnog casina u Buenos Airesu, Farrell će ga uspjeti nagovoriti da ga zaposli kao menadžera, a vrlo brzo ispostavit će se da je Mundsonova friška supruga, Farrellova nekadašnja ljubav. Iako će se oboje praviti da se ne poznaju, Gilda će stalno provocirati nekadašnjeg ljubavnika, a svojim ponašanjem potpuno će izluditi ne samo njega, već i svog bogatog muža. Danas se "Gilda" smatra jednim od najsenzualnijih i najerotičnijih noirova ikad snimljenih, a za to, jasno, sve zasluge pripadaju Hayworth na čiju Gildu baš niti jedan muškarac ne može ostati hladan.

Kao u svakom pravom noiru, ima tu i kriminalistički krak priče jer ispostavit će se da je i Mundson sofisticirani gangster, mafijaš koji šuruje s njemačkom kriminalnom organizacijom, a ona se pak bavi krijumčarenjem vrijednih metala. Zanimljivo je kako je "Gilda" premijeru imala na prvom izdanju festivala u Cannesu, a ovaj je film i nastup Rite Hayworth inspirirao Stephena Kinga na pisanje romana po kojem je Frank Darabont snimio film koji je i dalje prvi na IMDB-ovoj listi najboljih filmova, "Iskupljenje u Shawshanku".

IMDB LINK 

Primjedbe