LOVE, DEUTSCHMARKS AND DEATH (2022,NJE) - 8,5/10


 

Turci su danas najbrojnija etnička manjina u Njemačkoj. Prema zadnjem popisu stanovnika u Njemačkoj živi milijun i pol Turaka, a sjajan i nevjerojatno zabavan o njemačkim Turcima snimio je jedan takav Kanak, kako Nijemci podrugljivo nazivaju dođoše s bliskog istoka. Cem Kaya snimio je zabavan, originalan i nevjerojatno dinamičan dokumentarac u kojem je priču o njemačkim Turcima iznio kroz njihovu muziku i pop kulturu. No, kompleksan je to i slojevit film u kojem je tek površinski ta zabava, zafrkancija i pjesma kojom se pokriva sva ta tuga, nezadovoljstvo, bijes i nepravda koju su ti ljudi proživljavali.

Kaya je priču postavio linearno i kronološki pa tako počinjemo sredinom pedesetih kada je poslijeratna Njemačka bila u velikoj potrebi za radnom snagom kako bi se što prije ponovno izgradila. Uz radnike iz Jugoslavije, Italije i Španjolske, pozvani su u Njemačku i Turci koji su se pokazali kao idealna jeftina radna snaga za potebe svih tih silnih tvornica. I pratimo tu kroz desetljeća kako je izgledao život tih Turaka u Njemačkoj. Kako su skriveni negdje daleko na marginama društva, potplaćeni, izrabljivani i omraženi od lokalnog stanovništva radili, patili za svojom domovinom. I pjevali.

Donosi ovaj film simpatičnog naziva "Ljubav, njemačke marke i smrt" uvid u jedan praktički nevidljivi svijet i tržište za koje ni sami Nijemci nisu znali da postoji. Okupio je Kaya tu valjda sve žive zvijezde turske glazbe i pratimo kako se ta turska glazbena scena u Njemačkoj s godinama razvijala, modernizirala, poprimala utjecaje zapada, da bi danas ti reperi podrijetlom iz Turske postali najpopularniji izvođači u Njemačkoj. Ovaj je film pravo malo kulturološko blago i upoznajemo tu one tipične zavijače narodnjaka i pevaljke, a potom i neke glazbenike koji su izvodili i moderniju glazbu bližu zapadu.

Upoznajemo tu mjesta kojih danas više nema i mjesta na kojima se godinama pa i desetljećima okupljala turska zajednica u Njemačkoj i prisjećaju se kako su izgledale te njihove fešte tada. Kako su se na pjevače i pevaljke ljepile dobre stare marke i vidimo kako je to bilo tržište na kojem se vrtila zbilja velika lova i kako su se u zlatnim danima kazete najpopularnijih turskih izvođača u Njemačkoj prodavale u milijunskim nakladama. Vidimo tu i kako je izgledala ta kulturna razmjena između Njemačke i Turske, a posebno je tu zanimljiva priča o možda i najvećoj zvijezdi Cemu Karaci koji je nakon izgnanstva iz Turske bio u egzilu u Njemačkoj pa se i ondje prometnuo u zvijezdu i to ne samo među svojim Turcima. Bio je to sjajan, podjednako informativan i zabavan, uzbudljiv i emotivan, audio - vizualno osebujan i originalan dokumentarac koji svakako vrijedi pogledati. 

IMDB LINK 

Primjedbe