NORTHERN SKIES OVER EMPTY SPACE (2022,MEX) - 6,5/10


 

Don Reynaldo (Gerardo Trejoluna) patrijarh je velike zemljoposjedničke obitelji na sjeveru Meksika, odmah uz granicu s Texasom. Ljudi poput njega se, ako se ne varam, u Meksiku nazivaju rancherosi, a bio je ovaj čovjek u šezdesetim godinama i nekoć slavni lovac. On i njegov brat to ogromno prostranstvo naslijedili su još od oca i planira Reynaldo ranč prenijeti na svoju djecu, sina i dvije kćeri koji ondje ne samo da više ne žive, već se i ne čini da imaju neke ambicije baviti tim poslom. I u prvoj trećini "Northern Skies Over Empty Skies" djeluje kao još jedna u nizu meksičkih drama o klasnim odnosima jer uz članove Reynaldove obitelji, na proslavi 20. godišnjice ranča okupit će se i svi njegovi zaposlenici i prijatelji.

Autorica Alejandra Marquez Abella se tim klasnim i društvenim odnosima u Meksiku bavila i u prethodnom filmu, ipak puno boljem "Las ninas bien", a i prije nego što uspijemo primijetiti, "El norte sobre el vacio" gotovo pa će se pretvoriti u moderni western. Jer osim što Reynaldovom ranču prijeti propast pošto nikog od njegovih nasljednika ne zanima život na selu i uzgoj stoke, pojavit će se tu neki tipovi koje itekako zanima ranč. Barem toliko da im plaćaju reket za zaštitu iako Reynaldu zaštita nikada nije trebala. Pa iako mu svi sugeriraju da ne ulazi u konflikt s tim očigledno opasnim tipovima za koje se da naslutiti da su članovi nekog zloglasnog kartela i svi susjedni rančevi im plaćaju reket, Reynaldo je očito stara škola i tip koji se nikome ne da zafrkavati.

Taj tradicionalni patrijarh ne želi čuti za kompromise i tvrdoglavo će odbiti dijalog s kriminalcima iako je svjestan da bi se mogao loše provesti. I film je to nekako čudnog ugođaja, pogotovo u početku dok polako shvaćamo dinamiku odnosa u ovoj obitelji i uviđamo da je riječ o još jednom od primjera načina života na izdisaju. Don Reynaldo je očigledno ugrožena vrsta stasala u nekim prošlim vremenima, gotovo na izdisaju i pred istrebljenjem koju je modernost pregazila, a nove okolnosti sveopće kriminalizacije Meksika prijeti da ga i fizički eliminira. Kad se "Nortern Skies" gotovo potpuno pretvori u klasični western o uljezima koji bi zgrabili nečiji teritorij, i vizualno i stilski će se ova neobična, ali autentična drama pretvoriti u film gotovo na tragu špageti westerna. 

IMDB LINK 

Primjedbe