OTHER PEOPLE (2021,POLJ) - 7/10


 

Poljakinja Aleksandra Terpinska zaslužila je ovom divljom, modernom, urbanom romantičnom krimi dramom nominaciju za europsko otkriće godine, a "Other People" ili "Inni ludzie" definitivno je film koji se ističe originalnošću. Gotovo pa bi se za ovaj film moglo reći da je to postmodernistička parafraza grčke tragedije premještene u današnju Varšavu, ispripovijedana u pomalo eksperimentalnom stilu kao stvorenom za mlađe generacije. Film je to brzog tempa na što utječe iznimna montaža koja očigledno slijedi tematski slične brzance poput "Trainspottinga". Vizualno upečatljiv, istovremeno čak pomalo odbojan i podjednako uzbudljiv, mračan, snimljen kroz neke sive filtere koji kao da potenciraju tu tmurnu svakodnevicu u kojoj se nalaze glavni likovi.

Sve je to potencirano i dodavanjem naratora, isusolikog lika koji pozadinu priče donosi u hip-hop stilu i stalno je on tu negdje te baš poput grčkog hora on kao da izražava unutarnji bijes i frustracije protagonista. U središtu priče je Kamil (Jacek Beler), mladić u kasnim dvadesetima koji živi u jednom od onih tipičnih socijalističkih nebodera s mamom alkoholičarkom i mlađom sestrom. Sitni je on kriminalac, besposličar s traumatičnom prošlošću koji se još uvijek nada da će konačno snimiti ploču i postati hip-hop zvijezda. Sasvim slučajno spetljat će se on s Iwonom (Sonia Bohosiewicz), bogatom, usamljenom trofejnom suprugom koju muž uopće više ne doživljava, a sigurna je ona da on ima ljubavnicu i nije u krivu.

Nakon što Iwona angažira Kamila za neki popravak, krenut će njihova veza, a istovremeno je on u vezi s Anetom (Magdalena Kolesnik u ulozi dosta sličnoj influencerice iz istoimenog filma), mladom ljepoticom koja radi u parfumeriji i koja vječno visi na društvenim mrežama i obuzeta je svojim izgledom, no dubinski je nesretna. I nije samo ona dubinski nesretna. Nesretni su i nezadovoljni, baš bijesni, ogorčeni i frustrirani su svi likovi. Njihovi životi su kaotični, a iza sve te postmodernističke uzbudljive i divlje fasade, zapravo se krije mračna socijalna drama koja je ujedno i nimalo suptilna kritika današnjeg kasnokapitalističkog i konzumerističkog društva.

Društva čijim je pojedinicima ključno kakav dojam ostavljaju i kako izgledaju iluzije njihovih života na društvenim mrežama. Bitno im je da drugi misle da su sretni, zadovoljni i uspješni, a to što je u stvarnosti situacija posve drukčija, zapravo je manje važno. Mračna je to i groteskna hip-hop balada koju je u početku možda malo teže pratiti dok se ne navikneš na taj neobični, zanimljivi, divlji stil koja je ispod površine brutalna kritika raspadajućeg društva. Shvaćamo na kraju da su svi likovi ovdje zapravo odbojni, gotovo pa karikature, a film je to velikih ambicija čije su ideje uglavnom dobro artikulirane i prikazane.

IMDB LINK 

Primjedbe