OZEN / THE RIVER (2018,KAZ) - 6/10


 

Iz Kazahstana pošta i sve ostalo očito stiže s nekoliko godina zaostatka pa tako i ja filmove tamošnjeg vjerojatno najpoznatijeg filmaša Emira Baigaizina gledam s nekoliko godina zaostatka. Njegovi prethodni "Harmony Lessons", potom i "Wounden Angel" bili su prava otkrića (o kojima sam ranije pisao), sjajne i autentične drame u kojima nas je ovaj zanimljivi autor odveo u ovu ogromnu zemlju o kojoj zapravo znamo jako malo. Sa završnim dijelom svojevrsnog triptiha predstavio se Baigazin u sekciji Horizonti festivala u Veneciji, no bio mi je "Ozen" ili "The River" daleko najslabiji od sva tri njegova filma.

Uz scenarij i režiju, Baigazin je ponovno i direktor fotografije te je i to film koji plijeni pažnju tom gotovo mističnom prirodom, okruženjem koje djeluje kao da je iz nekih davnih vremena. Ovaj puta to djeluje još arhaičnije jer se cijela radnja odvija u kazahstanskoj pustinji gdje izolirano živi jedna velika obitelj. Otac i majka sa svojih pet sinova, kazahstanskom inačicom Damira, Amira, Mira, Ira i malog R, dječaka jednog drugom do uha potpuno su se izolirali od svijeta. I djeluju dječaci kao da se nikad i nisu maknuli od tamo, a taj dojam vremena koje za njih sporo prolazi i mjesta u kojem se praktički ništa ne događa, potenciran je sporim tempom, statičnom kamerom i drugim kadrovima.

Djeluje sve to prilično mistično, misteriozno, a to će se dodatno potencirati kada se ondje pojavi dječak u nekoj modernoj, gotovo svemirskoj odjeći i na hoverbordu koji govori ruski, a potom će se i životi braće potpuno promijeniti. Pokazat će im on tablete, kompjuterske igrice i zaželjet će se oni i tog modernog života, pobuniti protiv očevog autoriteta, a dogodit će se ondje i tragedija jer jedan od braće će nestati u rijeci uz koju provode vrijeme. Može se na "Ozen" gledati i kao na svojevrsnu parabolu, i to dosta enigmatičnu, puno zatvoreniju od prethodna dva Baigazinova filma. Film je to kojim kao da je autor želio potencirati taj konflikt između modernosti koju simbolizira mali Rus u suknjii i starog, patrijarhalnog gotovo pa primitivnog društva kojeg simbolizira otac protiv kojeg će se dječaci na svoj način pobuniti.

IMDB LINK 

Primjedbe