PAMFIR (2022,UKR) - 8/10


 

Ukrajinski filmaš mlađe generacije Dmitro Suholitckij - Sobčuk debitantskim dugometražnim filmom predstavio se u Cannesu, a "Pamfir" je mračna krimi drama čija se radnja odvija na granici Ukrajine i Rumunjske. U selo negdje na Zakarpatju se nakon dužeg perioda rada u inozemstvu vratio Leonid zvani Pamfir iliti Stijena (Oleksandr Jatsenjuk). Stigao je on taman uoči tradicionalnog karnevala, a Pamfir je četrdesetogodišnjak pomalo nagle naravi i kriminalne prošlosti koji je sada odlučio krenuti pravim putem. Odlučio je on ostati živjeti u selu sa sinom tinejdžerom Nazarom i ženom Olenom (Jelena Hohatkina), potražiti neki posao, a u međuvremenu kopati bunare kao što su kopali njegovi djed i otac, no sudbina će se poigrati tako da će ponovno on morati krenuti krivim putem.

Nakon što požar u crkvi koji je izazvao njegov sin proguta sve njegove dokumente, a bez njih ne može tražiti posao, Pamfir će se ponovno vratiti krijumčarenju. Nekoć je u tome bio iznimno dobar, no okolnosti su se sada promijenile i ukrajinsko - rumunjsku granicu sada kontroliraju neki opasni tipovi kojima će Pamfir stati na žulj. U moru novih ukrajinskih filmova posljednjih godina koji tematiziraju konflikt s Rusijom, "Pamfir" je bio pravo osvježenje, stilski zanimljiva i mračna, okrutna, naturalistička krimi drama. Suholitckij kao da je odlučio krenuti putem koji su prethodno utabali Aleksej German i Sergej Loznica koji su također snimali filmove čija se radnja odvija u tim tipičnim istočnoeuropskim vukojebinama.

A selo u regiji Bukovini vukojebina je par excellance, s blatom do koljena, primitivnim i sirovim, nasilnim stanovništvom čiji je Pamfir pravi predstavnik ma koliko se on trudio promijeniti. I odličan je debitant Jatsenjuk kao krupni, snažni brko nagle naravi koji je probleme u prošlosti rješavao šakama pa je tako jednom prilikom i natamburao oca da mu je izbio oko. Tip je to koji kod svih u selu izaziva strahopoštovanje i zgode o tome kako se on mlatio pričaju se djeci uz vatru, no kao što je i obično slučaj, uvijek će se naći netko jači, moćniji, brojniji ili bolje naoružan. Film je to koji se ističe stilom, dobrim dijelom sve to djeluje tako naturalistički i stvarno, a opet onako tipično ukrajinsko - ruski nadrealno, suludo, nestvarno i groteskno. Kad se odluči Pamfir ponovno baviti starim poslom odnosno krijumčarenjem cigareta i lijekova preko granice kako bi zaradio, pretvorit će se to u brutalni, nasilni triler.

IMDB LINK 

Primjedbe