RUN RABBIT RUN (2023,AUS) - 6,5/10


 

Tema majčinstva sveprisutna je u filmovima pa tako i u hororima praktički oduvijek. Sjetimo se samo kultne "Rosemaryne bebe" Romana Polanskog pa do australskog "Babadook", a tom se tematikom bavi i ova više psihološka drama, nego klasični horor koji je po scenariju mlade australske spisateljice Hanne Kent snimila iskusna televizijska režiserka Daina Reid. I kao što je često slučaj kad su u pitanju slični štanceri epizoda raznoraznih televizijskih serija, očito im ponekad dođe napraviti nešto osobnije, sa snažnijim autorskim pečatom pa je tako i Reid odlučila snimiti i ovu misterioznu, nelagodnu, sporovoznu i sporootkrivajuću psihološku dramu.

"Run Rabbit Run" premijeru je imao u Sundanceu da bi ga potom otkupio Netflix, a u glavnoj ulozi tu je australska glumica Sarah Snook koje se najbolje sjećamo kao Shiv Roy iz serije "Succession". Ona je Sarah, razvedena liječnica koja živi sa sedmogodišnjom kćeri Miom (Lily LaTorre), a kako će vrijeme prolaziti, tako će nam se činiti da djevojčicu počinju preuzimati neke zle, mračne sile. Mia se počinje sve čudnije ponašati, a nakon što joj majka kao kućnog ljubimca pokloni zeca, mala će si napraviti zečju masku koju će stalno nositi preko lica.

Ipak, shvatit ćemo da je u pozadini svega obiteljska tragedija i trauma koju je Sarah proživjela kada je bila stara otprilike kao Mia i kada je nestala njena sestra Alice. Nakon toga se raspala njena obitelj, majka joj je poludjela, a Sarah kao da je s vremenom te traume nekako uspjela potisnuti i normalno živjeti, no sve će se promijeniti kada povede kćer u posjet svojoj majci. Kad majka (Greta Scacchi) zamjeni unuku za kćer nestalu prije više od 30 godina, Mia će se zbilja početi i ponašati kao da je ona Alice, a Sarah će psihički sve više odlaziti kvragu. Ni samoj joj neće biti jasno što se zapravo događa i shvatit ćemo da su duboko potisnuta trauma i osjećaj krivnje isplivali na površinu i sada je uvjerena da će joj se isto dogoditi s kćeri.

IMDB LINK 

Primjedbe