SILO (2023,SAD) - 7/10


 

Posljednjih godina doslovno smo zapljusnuti bezbrojnim distopijskim sadržajima. Uz mnoge filmove, štancaju se na veliko i serije tog podžanra, a serija "Silo" snimljena je prema SF književnom serijalu Hugha Howleya započetog 2011. godine. U dvije godine Howley je naštancao nevjerojatnih osam knjiga i očito ima potencijala da serija čiji je kreator iskusni Kanađanin Graham Yost koji je osobito uspješan bio još tijekom devedesetih akcijskim filmovima kao što su "Speed", "Slomljena strijela" i "Teška kiša" da bi potom pomalo ispao iz forme, potraje još dugo, dugo.

Yostu nisu strani ni znanstveno-fantastični sadržaji pošto je bio jedan od scenarista već gotovo zaboravljene De Palmine "Misije na Mars", a "Silo" je sadržaj koji me pomalo podsjetio na klasike žanra kao što su "Brave New World", "Snowpiercer" pa i "Blade Runnera". Radnja je smještena u distopijsku budućnost gdje je preživjelo ljudstvo nastanjeno u ogromnom nadzemnom i podzemnom silosu koji se proteže na 144 kata. Ondje se naguralo preostalih desetak tisuća ljudi i kako bi preživjeli žive oni u striktno strukturiranom društvu koje je tako izgrađeno da bi štitilo svoje stanovnike.

Jasno, to je službena verzija, no vrlo brzo ćemo shvatiti da je riječ o prikrivenoj diktaturi kojoj je cilj što je moguće duže držati ljude u neznanju kako bi mogli vladati njima. Problemi će nastati kada ta prikrivena diktatura pokuša prestati biti prikrivena, a pojedini stanovnici silosa to će početi shvaćati. Svi stanovnici silosa su naučeni da je vanjski svijet otrovan i da je nemoguće vani preživjeti, a jedno od glavnih pravila je da svaki onaj koji poželi izaći van i uvjeriti se, to može učiniti pod uvjetom da prvo očisti prozor u vanjski svijet. Također, u tom silosu ne postoje nikakvi tragovi prijašnjeg vremena i kako je nekoć izgledao svijet, a nakon što šerif (David Oyelowo) i njegova žena (Rashida Jones) počnu razmišljati da je službena verzija laž, slične ideje će se zakotrljati i među ostatkom stanovništva.

Nakon njihovog izlaska van, za novog šerifa će biti izabrana Juliette (Rebecca Ferguson), buntovna mehaničarka koja uglavnom obitava u podzemlju i brine se da složeni stroj koji ih sve održava na životu funkcionira. Kad je postave za šerifa, Juliette će pokrenuti i svoju internu istrahu o misterioznoj smrti njenog ljubavnika koji se dokopao zabranjenog artefakta odnosno hard-diska. Polako će ona razotkrivati nevjerojatnu zavjeru, a sudbena vlast koja zapravo vlada cijelim silosom predvođena šefom IT sektora Bernardom (Tim Robbins) shvatit će da je možda pogriješila što je baš nju postavila na čelo policije. Pa iako je premisa "Sila" bili intrigantna i obećavajuća, prva sezona me i nije pretjerano oduševila. Možda baš zato što smo već imali prilike gledati dosta relativno sličnih sadržaja, no kako je već odobreno snimanje druge sezone, možda se priča nastavi razvijati.

IMDB LINK 

Primjedbe