TAKE CARE OF MAYA (2023,SAD) - 7,5/10


 

Dokumentarac mladog američkog filmaša Henrya Roosevelta počinje kao klasična intimna, osobna, nevjerojatno tragična priča, no do kraja ćemo shvatiti da je "Take Care of Maya" ujedno i istraživački, problemski dokumentarac koji tematizira jednu prilično šokantnu anomaliju u američkom društvu. Sve do jednog dana desetogodišnja Maya Kowalski bila je sasvim normalna, zdrava djevojčica da bi praktički preko noći oboljela od misteriozne i teške bolesti. Nije se mogla micati od bolova, ostala je prikovana za krevet, a nitko od liječnika nije znao što je s njom.

Sve dok je roditelji nisu odveli specijalistu, a on je utvrdio da njihova kćer boluje od nečega što se naziva CRPS ili kompleksni regionalni bolni sindrom. Nakon eksperimentalne terapije u Meksiku Maya se počela osjećati bolje, no stravični problemi i za nju i za njenu obitelj krenut će kad nekoliko mjeseci zbog povratka bolova završi u Americi u bolnici. U slučaj će se umiješati socijalna služba i optužit će njene roditelje za zlostavljanje djeteta i Mayi će zabraniti kontakt s majkom i ocem. Mamu će čak optužiti da ona pati od Münchausenovog sindroma i da se iživljava nad kćeri, a jedna katastrofa vodit će drugoj.

Bio je ovaj dokumentarac premijerno prikazan u Tribeci zaista zastrašujuć i uznemirujuć. I to ne samo zbog tragične i potresne priče ove obitelji, već i zato što ćemo vrlo brzo shvatiti da Maya nije jedina koja se našla u sličnoj situaciji. Vidjet ćemo da su i mnoge druge obitelji, roditelji bolesne djece ozbiljno nastradali zbog lažnih optužbi da zlostavljaju svoju djecu nesavjesnim liječenjem i sličnim. Za mnoge od njih to je rezultiralo ne samo osudom okoline, već i oduzimanjem djece, ali i boravkom u zatvoru. Fino je Roosevelt strukturirao film, gotovo na tragu najuzbudljivijeg trilera i film je to koji na zaprepašćujuć način prikazuje ozbiljan društveni problem.

IMDB LINK 

Primjedbe