THE BEAR (2022-23,SAD) - 9/10




 

Carmen Carmy Berzatto (Jeremy Allen White) mladi je i iznimno uspješni kuhar, nagrađivani chef iz najboljeg restorana u svijetu koji se nakon samoubojstva starijeg brata Michaela (Jon Bernthal) odlučio vratiti kući u Chicago kako bi vodio obiteljsku gostionicu u kojoj se spremaju sendviči od govedine. To je osnovna premisa ove iznimne, zanimljive, gorko - slatke i nevjerojatno dinamične humorno dramske serije koja podjednako oduševljava u prvoj i drugoj sezoni. Sjano "The Bear" kojeg je osmislio i režirao televizijski producent Christopher Storer donosi uvid u kaotičan život Carmyeve obitelji, ali i divlji, kaotični i iscrpljujući svijet modernog kuharstva.

Kad se vrati kući, shvatit ćemo da je Carmy potpuno izgorio. Ne samo da je iz kuhinje elitnih restorana upao u prljavu, neorganiziranu kuhinju zalogajnice u kojoj se ne zna tko bi što trebao raditi, već će shvatiti da ga je brat ostavio do grla u dugovima. I dok je u prvoj sezoni "The Bear" i karakterna studija mladog kuhara u potpunom kaosu, u drugoj sezoni ne samo da dobijamo dublji uvid u obiteljsku pozadinu i priču Berzattovih, već će praktički svi važniji likovi dobiti i svoju epizodu. I iznimno je to originalno, a i stilski se "The Bear" razlikuje od većine serija.

Snimljeno je sve to kamerom iz ruke čime se ionako potencira divlji, užurbani tempo u restoranu gdje nikada nema mira, a ima tu i puno close-upova detalja i lica likova. Jedan od jačih aduta ove serije su svakako i odlični likovi koji se u drugoj sezoni produbljuju i zaokružuju tako da gledatelju postaje jasno koja je njihova motivacija i tko su zapravo oni. Iako na prvu izgleda da je to gomila luđaka jer tko bi pobogu normalan radio u tako kaotičnom i stresnom okruženju, shvatit ćemo što oni to zapravo žele i koji su njihovi motivi. Pogotovo u drugoj sezoni kada Carmy zalogajnicu odluči pretvoriti u luksuzni, elitni restoran.


 

Sjajni su i ostali likovi. Tu je Carmyev bratić Michael (Ebon Moss - Bachrach), menadžer restorana i Michaelov najbolji prijatelj koji je također potpuni kaos od osobe. Sydney (Ayo Edebiri) je mlada i talentirana, ali neiskusna i nesigurna kuharica koja je stigla u The Beef kako bi učila od Carmya, no ispostavit će se da je ona djevojka iznimnih organizacijskih sposobnosti. Sve su to jaki i zanimljivi karakteri tako da ne čudi što će između njih konstantno biti konflikata, trzavica, svađa i nesuglasica, no sve u cilju da restoran naprave boljim mjestom iako svi oni imaju drukčije poglede i planove kako to učiniti.

Posebno me oduševila središnja epizoda druge sezone u kojoj u flešbeku dobivamo uvid u obiteljsku situaciju Berzzatovih. Božić je koju godinu ranije Michaelovog samoubojstva, a obiteljska večera pretvorit će se u potpunu katastrofu i tu shvaćamo koji su zapravo Carmyevi strahovi i traume. Relativno nepoznatim, ali izvanredno odabranim glumcima iz stalne ekipe tu je pridodana cijela plejada gostujućih likova u briljantnim izvedbama poznatih glumaca kao što su Bob Oedekirk i pogotovo Jamie Lee Curtis kao Carmyeve majke. U jednoj od ranijih epizoda gostuje i Olivia Colman, a druga sezona je sjajna i zato jer vidimo sve glavne likove kako sazrijevaju i razvijaju se dok se pripremaju za tranziciju iz sendvićare u delux restoran.

Prava je to ekipa disfunkcionalnih luđaka koji stalno galame jedni na druge, svađaju se. Skoro pa su na rubu fizičkog obračuna, a stres pod kojim su konstantno dovodit će ih povremeno do ruba pucanja. Podjednako je to duhovito, ali onako suptilno, pametno duhovito, koliko i dirljivo, emotivno i realistično, a likovi su sjajni tako da gledatelj jednostavno mora navijati za njih i nadati se njihovom uspjehu. Iako i nisam neki fan tog modernog kuhanja i tih michelin izdrkavanja, već sam više štovatelj klasičnog ražnja, peke, roštilja i paprikaša, jednostavno se mora osjetiti njihovo uzbuđenje kada pripreme neko novo, supersenzacionalno jelo i kada shvate neke nove kuharske cake. "The Bear" definitivno spada u krug ponajboljih serija zadnjih godina i svakako zaslužuje svu pažnju i pohvale.

IMDB LINK 

Primjedbe