THE HATEFUL EIGHT (2015,SAD) - 9/10


 

Nema danas baš puno režisera kojima je dopušteno snimiti što god im se prohtije. Jedan od tih sretnika svakako je Quentin Tarantino, već legendarni američki filmski odmetnik koji je još devedesetih potpuno revolucionarizirao američki film. Nakon relativno konvencionalnih "Reservoir Dogsa", "Pul Fiction" i "Jackie Brown", Tarantino je s "Kill Bill" potpuno otpustio kočnice i krenuo snimati onakve filmove kakvi njega zabavljaju i vesele. Srećom, ono što veseli i interesira Quentina, obično prolazi i kod publike, a filmovi kakve je on snimao u 21. stoljeću teško je usporediti sa stvaralaštvom bilo koga drugoga.

Tarantinu je dopušteno sve pa tako on može ubiti i Hitlera ili familiju Charliea Mansona, a svi ti filmovi ujedno su i hommage kultnim pa i pulpovskim, eksploatacijskim filmovima kakve je obožavao kao mlad. Itekako je poznato da je Tarantino veliki fan westerna, a nakon "Django Unchained" i njegov osmi film je kaubojac na koji su utjecale serije iz šezdesetih poput "Bonanze". Naravno da je sve to začinjeno njegovim čudesnim dodirom, perfektnom glazbom maestra Ennia Morriconea koji je za "Mrsku osmorku" konačno i nagrađen Oscarom te sjajnim glumačkim izvedbama.

Film je to u kojem je Tarantino majstorski ispremiješao koncept klasičnog westerna gotovo s whodunit trilerom, a sve je to začinjeno brojnim iznenađenjima, izvrsnim dijalozima te nevjerojatnim uzbuđenjima uz koja se uopće ne čini da "The Hateful Eight" traje dobra tri sata. Ponovno je to, dakako, začinjeno nasiljem, potpuno nemoralnim likovima, no kvragu, zar nisu takvi ljudi uglavnom i nastanjivali američki divlji zapad? Priča se tu odvija 1877. godine tijekom jednog dana za vrijeme snježne oluje u ruralnom Wyomingu. Lovac na ucjene i veteran američkog građanskog rata, naravno na strani Unije, crni bojnik Marquis Warren (Samuel L. Jackson) zaglavio je na putu prema Red Rocku.

Ondje treba isporučiti tijela troje prijestupnika za kojima su raspisane nagrade dostavljaču, a srećom po njega pojavit će se na putu usred te oluje kočija s drugim lovcem na glave. John Ruth "Hangman" (Kurt Russell) jedan je od onih koji trofeje voli dovesti žive da i vješač zaradi svoju plaću, a i on se prema Red Rocku zaputio kako bi pokupio nagradu. I to za kriminalku Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Putem prema Red Rocku će im se pridružiti i nekadašnji časnik Konfederacije Chris Mannix (Walton Goggins) koji tvrdi da je upravo on novi šerif mjesta u koje putuju, a kada se pokaže da je mećava presnažna za nastavak puta, odlučit će oni pričekati u obližnjoj Minnienoj taverni.

Samo što ondje nema ni Minnie, ni njenog muža, već se ondje već nalaze neki sumnjivi tipovi koji tvrde da su i sami ondje potražili skrovište, a vrlo brzo pretvorit će se "The Hateful Eight" u urnebesnu i nevjerojatno zabavnu avanturu. Način na koji je Tarantino i ovdje umiješao gotovo sve žanrove je senzacionalan i priča podijeljena u nekoliko poglavlja sjajno je strukturirana i skriva ona bezbrojna iznenađenja. Likovi su po običaju izvanredni, zabavni, sve to odiše tipičnim tarantinovskim crnim humorom i zaista će biti velika šteta ako ovaj samouki genijalac odluči definitivno zaključiti s filmom nakon što snimi deseto djelo. Možda "The Hateful Eight" i nije najbolji Tarantinov film, no svakako je to još jedno u nizu njegovih izvanrednih i unikatnih ostvarenja.

IMDB LINK 

Primjedbe