THE ORIGIN OF EVIL (2022,FRA) - 7/10


 

Kreće ovaj francuski film gotovo kao ekscentrična komedija, no vrlo brzo će se "The Origin of Evil" (L'origine du mal u originalu) pretvoriti u prilično mračni triler. Scenarij i režiju filma premijerno prikazanog u nekoj od popratnih sekcija festivala u Veneciji potpisuje ne pretjerano poznati Francuz Sebastien Marnier. I ta tranzicija iz nečeg naizgled ležernog, ekscentričnog u nešto prilično mračno potpuno je neočekivano i film je to koji skriva pregršt iznenađenja. U središtu pažnje je Stephane (sve zaposlenija i sve bolja Laure Calamy), 40-godišnja radnica u pogonu za preradu ribe koja je u ozbiljnoj besparici.

Vidimo kako je stanodavka baca na ulicu, a u vezi je ona s prilično nestabilnom ženom koja je u zatvoru. No, kao odgovor na Stephanine probleme pojavit će se njen otac, starac koji je odavno iščezao iz njenog života s kojim nije u kontaktu od djetinjstva. Serge (Jacques Weber) se kasnije obogatio, nekretninski je tajkun, vlasnik lanca hotela i restorana koji živi s novom ženom Louise (Dominique Blanc) i kćeri George (Doria Tiller) u raskošnoj vili na nekom otoku. Očito se stari čudak nadao sinovima pa je kćerima dao muška imena, a lako je za pretpostaviti da svi oni neće biti posebno oduševljeni jer se pojavio još netko tko očigledno pretendira na Sergeovo nasljedstvo.

Žive svi oni u velebnoj, ali kičastoj i tipično neukusno uređenoj vili kao što i obično izgledaju domovi ljudi koji su se na brzinu obogatili i iz opanaka uskočili u Manolo Blahnik cipele i jasno oni daju do znanja Stephane da nije dobrodošla. Tim više jer su Louise i George upravo u procesu oduzimanja poslovne sposobnosti starcu koji je nedavno doživio težak moždani udar, a iznenadni dolazak davno izgubljene kćeri za njega kao da će biti slamka spasa. Tako se barem čini sve do prijelomnog trenutka filma za koji je Marnier očigledno uzore pronašao u Hitchockovim klasicima, ali i stvaralaštvu svojih puno poznatijih sunarodnjaka kao što su Francois Ozon i Claude Chabrol.

IMDB LINK 

Primjedbe