THE WONDERS (2014,ITA) - 7/10


 

Otkako se još 2011. godine s debitantskim filmom "Heavenly Body" predstavila u nekoj od popratnih sekcija festivala u Cannesu, cijenjena talijanska art-filmašica Alice Rohrwacher postala je česti sudionik najglamuroznijeg svjetskog festivala. Praktički svaki njen sljedeći film imao je premijeru upravo na Azurnoj obali, a najvrjedniju nagradu do sada dobio je "Le meraviglie" ili "The Wonders". Odnijela je Rohrwacher nagradu žirija odnosno najvrjedniju nagradu nakon zlatne palme, a film je to koji je djelomično inspiriran i vlastitim djetinjstvom i odrastanjem uz roditelje pčelare.

I podjednako je to poetična i naturalistička drama o konfliktu tradicije i modernosti jer dok obitelj koju ćemo upoznati u ovom filmu i dalje pokušava živjeti onim tradicionalnim, starinskim načinom života, ne ide to baš samo tako. Posebno ako se pita Gelsominu, najstariju od četiri kćeri koja s ocem Wolfgangom (Sam Louwiyck) i majkom Angelicom (redateljicina sestra Alba Rohrwacher) živi na farmi. Na Gelsomini je najteži teret jer ipak je ona najstarija, a strogi i tvrdoglavi otac inzistira da sva djeca moraju sudjelovati u radu na farmi i ne prihvaća nikakvu modernost iako su u teškoj financijskoj situaciji i u dugovima.

Ipak, Gelsomina je u godinama kada je polako počinju zanimati i druge stvari i kad shvaća da težak i mukotrpan fizički rad na zemlji i nije jedina stvar na svijetu. Sve će se promijeniti kada jednog dana Gelsomina na plaži slučajno naleti na misterioznu Milly Catenu (Monica Bellucci), zaštitno lice reality-showa "Seoska čuda" u kojem se lokalni farmeri natječu u proizvodnji hrane. I dok će Wolfgang biti protiv toga da se prijave, Angelica će biti zainteresirana, a besparica i dugovi će na kraju utjecati da se ipak prijave. I nakon toga više ništa neće biti isto za ovu obitelj, a na zanimljiv način ovdje je Rohrwacher sljubila naturalizam s pomalo magijskim realizmom, što je usavršila u kasnijim filmovima, pogotovo s impresivnim "Sretnim Lazzarom".

Zanimljiva je to coming-of-age drama koja je ujedno i dirljiva posveta svijetu koji nestaje i ljudima kakvih je danas sve manje. Iako Wolfgang možda i misli da on strogoćom i striktnim odgojem pokušava zaštititi svoje kćeri, on kao da ne shvaća ili ne želi shvatiti, da život koji je on odabrao za sebe i svoju obitelj, možda i nije to što one žele. Ne želi on priznati da je način života koji je izabrao osuđen na poraz i ne želi se on predati iako je očito da cijela obitelj zbog njegovih izbora i odluka pati.

IMDB LINK 

Primjedbe