UNTIL TOMORROW (2022,IRN) - 7/10


 

Nakon solidnog dugometražnog debija "Disappearance", mladi iranski filmaš (rođeni smo iste godine pa si utvaram da smo još mladi!!!) Ali Asgari i u drugom filmu bavi se problematikom položaja žena u njegoj zemlji. "Until Tomorrow" ili "Ta farda" u originalu, premijeru je imala u Panorama sekciji festivala u Berlinu, a riječ je o socijalnoj drami snimljenoj u naturalističkom stilu kamerom iz ruke. I ta kamera gotovo konstantno prati Fereshteh (Sadaf Asgari redateljeva je nećakinja koja je glavnu ulogu imala i u njegovom prethodnom filmu), mladu mamu u ozbiljnim problemima.

Radnja se tu odvija unutar 24 sata, a Fereshteh je očito u Teheran došla studirati iz nekog manjeg grada, no umjesto diplome, dobila je ona dijete. Tip koji joj je napravio kćer je nestao i ostala je ona sama, a problem je što ona roditeljima nikada nije rekla da su postali djed i baka. No, jednog jutra otac i majka javljaju joj da te večeri stižu k njoj u goste, a Fereshteh svoju tajnu želi čuvati i dalje. Opcija da oni saznaju da ona ima vanbračno dijete i da je samohrana majka ne dolazi u obzir i tako će ona pokušati nekome na jedan dan uvaliti bebu na čuvanje i kod nekoga sakriti sve bebine stvari. No, bit će to puno teže nego što se čini na prvu jer već ćemo na samom početku vidjeti da gotovo nitko ne želi makar na nekoliko sati pričuvati stvari, a kamoli dijete.

Naći će se ova mlada mama u grozničavoj utrci s vremenom i s najboljom prijateljicom Atefeh koja živi u studentskom domu pa ne može uzeti ni dijete, ni stvari, pokušat će pronaći neko rješenje. Film je to koji sjajno prikazuje to potpuno ludilo tamošnjeg sustava, prožetog strahom, paranojom i činjenjicom da se praktički nitko ne želi izložiti i pomoći nekome makar kod tako relativno benignog problema. Što će ljudi reći, glavno je pitanje s kojim se Fereshteh susreće cijelo vrijeme, a ta društvena hipokrizija najbolje će se vidjeti u susretima s neznanim i znanim ljudima od kojih će poneki pokušati iskoristiti nezgodnu situaciju u kojoj se ova mlada žena našla. Bio je "Until Tomorrow" još jedna realistična i problemska moderna iranska drama koja se potpuno uklapa u novi val u tamošnjoj kinematografiji koja upozorava na bezbrojne apsurde i probleme u iranskom društvu.

IMDB LINK 

Primjedbe